Verdachte baas Kringloophal Oosterwolde: ‘Ik handelde in goud, niet in wapens’

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. De hoofdverdachte uit Hoogeveen, mede-eigenaar van de winkel, zei maandag dat hij handelde in goud en niet in wapens.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Maandag hield de meervoudige kamer zeven pro-formazittingen. De voorlopige hechtenis kan met maximaal drie maanden worden verlengd, bepaalde de rechtbank. De zeven verdachten werden op donderdag 27 februari aangehouden. Bij doorzoekingen op zeventien plaatsen in Noord-Nederland vond de politie wapens, explosieven en munitie. Volgens het Openbaar Ministerie leverde de groep wapens, munitie en explosieven aan een Antwerps drugssyndicaat.

Goud doorverkocht

De kringloopbaas verklaarde tijdens de zitting dat hij goud kocht met bitcoins en dat goud vervolgens weer doorverkocht. ,,Het ging niet om wapens maar om goud.’’ Behalve wapenhandel is hem onder meer mensenhandel, poging doodslag, oplichting en bedreiging ten laste gelegd. Volgens zijn raadsman, Sonny Janssen, wordt zijn cliënt slechts op basis van aannames, zonder enige onderbouwing, vastgehouden.

Lees ook | 'Leider' wapenbende Oosterwolde wil naar huis, maar blijft drie maanden langer vast zitten: 'Ik mis mijn kinderen'

Het Openbaar Ministerie baseert zich onder meer op onderzoek van de telefoon van de 35-jarige Hoogevener. Janssen benadrukte dat die telefoon echter niet exclusief bij de kringloopbaas in gebruik was, maar dat ook anderen daar gebruik van maakten. Daarmee gaat het uitgangspunt van het OM, dat de verdachte alles geregeld zou hebben, wel heel erg wankelen, betoogde Jansen.

Is die man soms ontslagen?

Ook ziet de raadsman geen reden om te veronderstellen dat een klusjesman van de kringloopbaas slachtoffer is geweest van mensenhandel, zoals zijn cliënt wordt verweten. Het bevreemdde  de raadsman, dat afgetapte telefoongesprekken opnieuw door een rechercheur waren afgeluisterd en dat was niet de agent die daar oorspronkelijk mee bezig was geweest.  ,,Is die man soms ontslagen, heeft hij een reprimande gehad of was hij aan een oor doof? Ik heb het in ieder geval niet eerder meegemaakt.’’ Volgens het OM is het ‘volstrekt gebruikelijk’ dat een tweede rechercheur om zorgvuldigheidsredenen de opgenomen gesprekken nog een keer beluistert.

Lees ook |  Kalasjnikovs, grote hoeveelheden munitie, drugs en explosief gevonden in zaak Oosterwolde

De verdachte beklaagde zich over het feit dat hij zijn drie kinderen, mede door het strenge coronaregime in de penitentiaire inrichting, sinds zijn aanhouding op 27 februari niet meer had gezien. ,,Dit is niet menselijk.’’

Vraagtekens bij handelswijze politie

Raadsvrouw Michelle Schmit, die een 33-jarige verdachte uit Marum verdedigde, plaatste vraagtekens bij de handelwijze van de politie tijdens de aanhouding. Daarbij werd haar cliënt, mede-eigenaar van de kringloopwinkel, door een agent in het been geschoten, terwijl hij volgens zijn raadsvrouw geen wapen bij zich had en ook geen bedreiging vormde. ,,Ik wil weten of alles volgens de regels is gegaan.’’ Later werd alsnog een wapen gevonden in het huis van de vader van de verdachte.

De Marumer verklaarde dat hij dat eerder in Amsterdam had aangeschaft om zijn gezin te beschermen. Hij zou bericht hebben gehad dat hij in het Groningse drugsmilieu op nominatie stond om geliquideerd te worden. Ook Schmidt relativeerde de rol van haar cliënt. Hij zou pas vanaf eind vorig jaar bij de kringloopwinkel betrokken zijn geweest. ,,Hij was er praktisch nooit. Hij is eigenlijk maar een kleine jongen.’’ De verdachte zei ook niets te weten van internationale wapenhandel.

Andere verdachten

De andere verdachten waren een 36-jarige Beilenaar, een 36-jarige Hoogevener, een 25-jarige Serviër  en een 34-jarige Sloveen - beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats – en een 35-jarige Leeuwarder die werkzaam was in de kringloopwinkel. De Leeuwarder zou wapens gerepareerd hebben. 

In alle gevallen vroegen de advocaten, net als bij de vorige pro-formazitting, om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis, maar daar ging de rechtbank niet in mee. ,,We snappen dat corona detentie veel zwaarder maakt’’, zei rechter-voorzitter Kees Post tegen de hoofdverdachte, ,,maar dit is niet het moment om daar rekening mee te houden.’’

Lees ook |  Belgische politie hoorde Noord-Nederlandse criminelen uitleggen hoe je semtex kunt gebruiken

Ook zei Post dat het OM zich niet alleen op het onderzoek van de telefoon baseerde, maar op veel meer informatie, onder meer afkomstig van getuigen. Eerder werd een 35-jarige verdachte uit Roosendaal wel op vrije voeten gesteld omdat hij volgens de rechtbank een hele geringe rol had gespeeld. 

In totaal deed de politie bij zeventien woningenenbedrijfspanden invallen in Oosterwolde, Roosendaal, Hoogeveen, Leeuwarden, Drachten, Groningen, Beilen, Stadskanaal, Roden, Marum, Dedemsvaart en Winschoten. 

Ook in de Vogelbuurt in Marum heeft de politie donderdagavond huiszoeking verricht. In de wijk met rijtjeswoningen waren daarvan vrijdag geen sporen meer zichtbaar. Een buurtbewoner wil wel kwijt dat zijn stiefzoon is aangehouden, maar wil of kan er niet over uitweiden. ,,Ik heb ook niet zoveel contact met hem.’’ 

Nieuws

menu