Tbs'er slaat en wurgt medewerkers in kliniek Boschoord maar lijkt straf te ontlopen: 'Behandelen is belangrijker'

Een lastige zaak dinsdagochtend in de rechtbank in Assen. Een cliënt van tbs-kliniek Hoeve Boschoord wordt ervan verdacht meerdere medewerkers te hebben mishandeld. Hij wurgde er zelfs een. Maar moet deze man wel een straf krijgen?

Trajectum, locatie Boschoord.

Trajectum, locatie Boschoord. Foto: Willem Jan Kleppe

Volgens de officier van justitie is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Al sinds 1997 komt hij constant in aanraking met justitie. In 2018 kreeg hij van het gerechtshof in Amsterdam tbs opgelegd na geweldsdelicten.

De officier van justitie heeft er lang over moeten nadenken, maar wil geen straf voor de man die wordt verdacht van poging tot doodslag. „Ik ontsla hem van rechtsvervolging. De focus moet liggen op zijn behandeling. Hem uit zijn kliniek halen om hem weer in de cel te zetten, heeft geen nut.”

Waarom dan toch een zitting, vraagt de officier dan ook zelf aan de zaal?

'Hij had zijn leven kunnen laten'

Dat is vanwege een van de slachtoffers die aanwezig is. Het gaat om de man wiens keel werd dichtgeknepen op 30 juni van het afgelopen jaar, toen hij de verdachte eten bracht in de kliniek.

De man sloeg hem en kneep zijn keel ferm dicht. Als een collega er niet was geweest om de man van hem af te halen, had het veel slechter af kunnen lopen. „Deze medewerker is iets verschrikkelijks overkomen. Hij had daar het leven kunnen laten. Zijn verhaal moet gehoord worden.”

De ruzie zou zijn ontstaan nadat het slachtoffer de cliënt schoon ondergoed zou hebben geweigerd. De verdachte herinnert alleen de ruzie, wat hij de medewerker van Boschoord aandeed niet. Het personeelslid is sinds het incident in behandeling bij een psychotherapeut. Hij eist ruim 2000 euro schadevergoeding.

Een paar weken voor het incident had de verdachte al een vrouwelijke medewerker van de kliniek met de vuist tegen de kin of keel geslagen.

Weer geweld

De verdachte is afgelopen december, na 5,5 maand voorarrest, overgeplaatst naar een andere kliniek bij Rotterdam. Daar leeft hij in afzondering, omdat hij onberekenbaar is en nauwelijks orders opvolgt. Ook daar heeft de man gewelddadigheden gepleegd. Hij volgde de zitting in Assen via een videoverbinding en een tolk.

Het Openbaar Ministerie hoopt dat een veroordeling zonder straf, zal doorklinken in zijn huidige behandeling. „Toekomstige behandelaars van het slachtoffer moeten zich hier bewust van worden.”

'Zijn jullie klaar!?'

Terwijl zijn advocaat even later namens de de verdachte pleitte, bleek hoe weinig de man van de rechtszaak kon volgen. Middenin zijn betoog schreeuwde hij het uit: „Zijn jullie al klaar!?”

„Bijna”, reageerde de rechter nog. Maar een paar minuten later gaf de man aan liever weg te willen. „Is het klaar? Ik wil weg!” De voorzitter van de rechtbank stond dat toe. Zijn advocaat handelde het verder af.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak over de schadevergoeding en of er straf zal volgen voor de man.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Politie en justitie