Rechtbank: geen tbs-behandeling voor bedreigen familieleden

Foto: ANP .

Een inwoner van Makkinga (53) die familieleden met de dood heeft bedreigd en politiemensen en medewerkers van de meldkamer van de politie heeft bedreigd en beledigd, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had tbs met dwangverpleging geëist.
Lees meer over
Ooststellingwerf

De bedreigingen aan het adres van familie – de broer en zus van de Makkingaster – en de politie begonnen begonnen medio vorig jaar. De verdachte was des duivels omdat de familie hem te kennen had gegeven dat hij niet welkom was op de begrafenis van zijn moeder. De politiemensen verweet hij dat die zijn familieleden in bescherming namen.

Bij de Makkingaster zijn verschillende stoornissen geconstateerd. Het OM vreesde dat als hij niet zou worden behandeld, hij opnieuw over de schreef zou gaan. Omdat de verdachte duidelijk had gemaakt dat hij niet wenste mee te werken aan een klinische opname, eiste de officier van justitie, naast acht maanden cel, tbs met dwangverpleging.

‘Veel verzet en strijdlust’

Een op te leggen tbs-behandeling zou vanwege de relatief geringe ernst van de feiten gemaximeerd moeten zijn en maximaal vier jaar kunnen duren. De rechtbank verwacht dat een gedwongen behandeling ‘veel verzet en strijdlust’ bij de verdachte op zal roepen, waardoor het jaren kan duren voor hij effectief behandeld kan worden.

Tbs is volgens de rechtbank in deze zaak niet een passende maatregel. Datzelfde geldt, vanwege het gebrek aan motivatie van de kant van de verdachte, voor een ambulante of klinische behandeling. De rechtbank denkt dat er een voldoende afschrikwekkende werking uit zal gaan van een deels voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met een contact- en locatieverbod.

Vijf jaar geen contact

De Makkingaster mag vijf jaar lang geen contact opnemen met zijn broer en zus en hij mag zich niet vertonen in de straat waar ze wonen. Bij elke overtreding van die maatregel gaat hij twee weken de cel in, met een maximum van zes maanden. De proeftijd van de voorwaardelijke gevangenisstraf bedraagt drie jaar.

Nieuws

Meest gelezen