Raad van State oordeelt: Vermilion mag voorlopig doorgaan met gaswinning Noordwolde

FOTO: LC

Het is de gemeentebesturen van West- en Ooststellingwerf niet gelukt om de gaswinning aan de Schapendrift bij Noordwolde te laten blokkeren. De Raad van State heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat er een zeer geringe kans bestaat op schade aan gebouwen in de omgeving.
Lees meer over
Ooststellingwerf
Weststellingwerf

Bovendien vindt de Raad het financiële belang van gaswinner Vermilion zwaarder wegen. Mocht er toch schade ontstaan, dan is Vermilion verplicht om de schade te vergoeden, oordeelt de Raad.

Volgens onderzoek bestaat er wel een kans op bodemtrillingen. „Uit het winningsplan volgt dat er een kleine kans is dat de gaswinning tot trillingen zal leiden, maar niet meer dan tot een beving van 2.6 op de schaal van Richter. Een dergelijke beving is nauwelijks waarneembaar en de kans dat daarbij schade ontstaat is klein”, zegt de voorzieningenrechter van de Raad. Het oordeel van de Raad wordt ondersteund door het KNMI en het Staatstoezicht op de Mijnen.

De gemeentebesturen betoogden eerder deze maand bij de Raad dat Vermilion tegen de wet in geen proefboring heeft verricht. Zo’n boring zou vooraf meer duidelijkheid kunnen geven over eventuele problemen bij de gaswinning. Maar nog voordat een vergunning voor een proefboring is verleend, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al zijn goedkeuring gegeven aan het winningsplan. Daarmee is ook de gebruikelijke procedure bij gaswinning overhoop gegooid en hebben de bezwaarmakers het nakijken.

Maar de Raad vindt dat een beoordeling van die handelwijze in deze spoedprocedure niet aan de orde is. De Raad zal na een vervolgzitting over een half jaar beoordelen of de minister de wet heeft overtreden. Vermilion mag nu de dagproductie opschroeven naar meer dan het tienvoudige van wat er tot nu toe werd gewonnen.

Nieuws

menu