Raad Ooststellingwerf wil alsnog vlag hijsen op Coming Out Day

Hijsen van regenboogvlag leidt tot motie van wantrouwen in gemeente Ooststellingwerf. FOTO GEMEENTE OOSTSTELLINGWERF

De raad van Ooststellingwerf heeft dinsdagavond unaniem een motie aangenomen om jaarlijks een regenboogvlag te laten hijsen door de gemeente. Daarmee zette de raad een streep onder een opzienbarende discussie eerder deze maand.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Wij Lokaal, met steun van StellingwerfPLUS en de fractie Ter Heide vonden dat wethouder Esther Verhagen op 9 oktober in strijd met een eerder raadsbesluit handelde door de symbolische vlag te hijsen bij het gemeentehuis. Dat leidde eerder deze maand tot een - weggestemde - motie van wantrouwen.

Lees ook | Meerderheid raad Ooststellingwerf wil toch regenboogvlag hijsen

Het ging vooral om de procedurefout die de wethouder gemaakt zou hebben. In 2016 was expliciet besloten om niet te vlaggen op gemeentelijke gebouwen. Dat werd toen niet als passend ervaren. Op scholen wordt het bijvoorbeeld wel gedaan.

De huidige raad staat daar dus nu anders in. GroenLinks, de VVD, Ooststellingwerfs Belang, D66, de PvdA en Simon ter Heide kwamen met een motie om ieder misverstand uit de wereld te helpen. Iedereen is welkom in de gemeente en dit mag een gemeente dus ook met een vlag uitdragen. Ook het CDA meldde gelet op alle commotie hier ‘ruimhartig’ tegenover te staan. Voor de ChristenUnie was doorslaggevend dat er ook werd gesteld ‘vrij van discriminatie en intimidatie’. Uiteindelijk werd de motie unaniem aangenomen.

En dus kan de vlag het komend jaar op Coming Out Day uit. Dat is de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit dan de heteroseksuele norm. Dit jaar wapperde de vlag ook voor het eerst op het Provinciehuis.

Nieuws

menu