Alle tien verdachten in de zaak rond de kringloopwinkel in Oosterwolde blijven vastzitten

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

In de rechtbank in Leeuwarden stonden maandag de verdachten van criminele activiteiten rond een kringloopwinkel in Oosterwolde weer voor de rechter. De tien verdachten in de zaak rond de kringloopwinkel in Oosterwolde blijven vastzitten. De rechter willigde hun verzoeken om hun voorlopige hechtenis te schorsen niet in.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Daarvoor waren de feiten waarvan ze verdacht worden te ernstig. Eind februari werd de groep gearresteerd op verdenking van wapen en/of mensenhandel. De delicten zouden zijn gepleegd tussen 1 oktober 2018 en 27 februari van dit jaar. Het dossier van deze zaak bevat 37 ordners en 516 gigabytes aan digitale informatie.

In totaal moesten maandag tien verdachten voor de rechtbank verschijnen. Twee van hen hoorden ‘s ochtends al dat ze voorlopig vast blijven zitten. Het gaat om de 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde en een 37-jarige man uit Hoogeveen, een van de huurders van de winkel.

Lees ook | Kogel in het been van Marumer kringloopverdachte was 'ongewild schot': 'Ik had dood kunnen zijn'

De verdachten zitten al acht maanden vast. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en het Openbaar Ministerie (OM) ziet dan ook geen reden hen in vrijheid hun proces af te laten wachten.

Sonny Jansen, advocaat van de hoofdverdachte, vroeg maandag om het opheffen van de schorsing. Zijn cliënt heeft het er zwaar mee dat hij niet bij zijn gezin is. Bovendien is het voor Jansen lastig om contact te hebben met zijn cliënt omdat het bij de penitentiaire instelling waarin hij verblijft niet mogelijk is een afspraak te maken.

De rechter zag echter geen reden om de man op vrije voeten te stellen. Wel krijgt hij een laptop zodat hij in de cel zich kan verdiepen in het dossier van zijn strafzaak.

De 37-jarige man uit Hoogeveen betoogde maandag betoogde dat hij al ,,heel erg lang’’ vastzit is in verhouding tot wat hij gedaan zou hebben. Bovendien mist hij zijn vriendin. De man zei dat hij niet betrokken was bij de wapen- en mensenhandel vanuit de winkel. Hij zei slechts een keer binnen te zijn gelopen bij een deal om even gedag te zeggen.

De rechter volgt het OM maar gaf de Hoogevener ook hoop. Omdat hij nog altijd beschuldigd wordt van deelname aan een criminele organisatie en omdat de reclassering er nog niet klaar voor is om hem te begeleiden mag hij nog niet uit voorarrest. Over drie maanden kijkt de rechtbank nog een keer naar zijn zaak. ,,U maakt in ieder geval nog een kans’’, aldus de rechter.


Nieuws

menu