Ouders vertrouwen op zorg voor zonen en dochters na corona-uitbraak bij OlmenEs: 'We staan er ontspannen in'

Hun zoon Martijn raakte er besmet met het coronavirus, maar voor Bert en Gea Venema is dat geen aanleiding om hem weg te halen uit zorginstelling OlmenEs in Appelscha.

Personeel, leveranciers en familieleden van bewoners zijn nog welkom bij OlmenEs, anderen worden vanwege besmettingsgevaar geweigerd.

Personeel, leveranciers en familieleden van bewoners zijn nog welkom bij OlmenEs, anderen worden vanwege besmettingsgevaar geweigerd. FOTO RENS HOOYENGA

,,Hij heeft milde klachten en verder is het een gezonde jongen. We staan er ontspannen in”, aldus moeder Gea vanuit Peize. ,,Hij wordt goed begeleid en heeft het daar altijd erg naar zijn zin.”

Andere ouders die de  LC  dinsdag sprak over de corona-uitbraak bij OlmenEs, delen hetzelfde vertrouwen in de manier waarop de zorginstelling met de corona-uitbraak omgaat. Bij de woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking in Appelscha zijn 37 bewoners en 19 personeelsleden besmet geraakt.

Lees ook | OlmenEs geschrokken van corona-uitbraak: 37 bewoners en 19 medewerkers positief getest

Niet toegenomen

Dat aantal is dinsdag niet verder toegenomen, zegt bestuurder Rob de Breij. OlmenEs werkt vanuit een antroposofische invalshoek; de cliënten komen uit heel Noord-Nederland. 

Op vrijdag 13 november bleek dat het niet is gelukt het virus buiten de deur te houden. Martijn was in die dagen een van de eersten die positief werd getest, vertelt moeder Gea. ,,Hij is met andere bewoners die besmet waren ondergebracht in een aparte woonunit.”

Ze is goed te spreken over de communicatie. ,,Al is Martijn 29 jaar, hij heeft het verstandelijk vermogen van een kind van drie. Telefoneren met hem gaat lastig, maar we hebben dagelijks contact met de begeleiders over zijn gezondheid en hoe het verder gaat.” Ze gaat gelaten met de corona-uitbraak om. ,,Soms valt zoiets niet te voorkomen.”

Boos

Jantien, de dochter van Joop Visser uit Assen, woont al twintig jaar op OlmenEs. Haar vader heeft haar dit weekeinde nog buiten om het terrein ontmoet. ,,Ze is gelukkig negatief getest. Maar ook boos. Boos op het virus." 

Vissers dochter mag niet meer naar de kaasmakerij en de boerderij, waar ze zuivel maakt. ,,Ik mis haar en heb veel met haar te doen. Maar ik heb tegelijk veel waardering en respect voor alle mensen die er werken.’’

De ‘werkplaatsen’ voor de bewoners op het terrein zijn bij het begin van de uitbraak direct gesloten. Niet zozeer het virus, maar het staken van de dagbesteding was voor Eelco en Ria Galema de reden om hun (onbesmette) zoon Bas tijdelijk mee naar hun huis in Leeuwarden te nemen. Eelco: ,,Dêr hat er no neat te dwaan en sit er miskien mar wat op syn keammerke. Ik bin mei pensjoen, ik haw de tiid foar him.”

Wiebe Cool, voorzitter van de cliëntenraad en vader van bewoner Koen: ,,De situatie is natuurlijk ernstig, maar bij ons is er geen paniek. Als ouders worden we goed op de hoogte gehouden en voelen we ons gehoord.”

‘Moet van de koning’

Zoon Koen is niet besmet, maar zit wel in quarantaine in zijn eigen woning op het zorgterrein. Zijn dagbesteding in de bosgroep, de interne ‘plantsoenendienst’ is ook geschrapt. Cool: ,,Dat vindt hij niet leuk en hij snapt het nog steeds niet precies, maar we hebben hem verteld dat het moet van de koning. Met die autoriteit accepteert hij het.” 

Per bewoner wordt afgewogen of het verstandig is om tijdelijk terug naar familie te gaan. ,,Maar veel ouders, wij ook, zitten zelf al in een kwetsbare leeftijd. Voor Koen is OlmenEs een vertrouwde plek. Er is daar veel deskundigheid, hij woont er al zeventien jaar, dat is zijn thuis.”

Vanuit Dronten hebben ze twee keer per week contact met Koen via beeldbellen. ,,Dat is misschien een lichtpuntje in deze hele coronatijd. Fantastisch dat dat nu allemaal zo makkelijk is geworden.”

Cool is blij met het besluit van de overheid om, wanneer het corona-vaccin er is, mensen met een verstandelijke beperking eerst te vaccineren. ,,Binnen de antroposofie wordt er kritisch gekeken naar vaccinaties, maar dit vaccin krijgt Koen wat ons betreft wel.”

Alert

Volgens OlmenEs-directeur De Breij kwam de besmetting aan het licht toen een van de bewoners aangaf zijn smaak te verliezen. ,,Die is toen meteen getest. Ik kan alleen maar blij zijn dat ons personeel zo alert is geweest.”

De instelling bekijkt woensdag hoe lang de quarantainemaatregelen nog minimaal moeten duren. De toestand van de besmette bewoners en personeelsleden is stabiel, aldus De Breij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf