Opnieuw huisarts in Haulerwijk die zorgt voor ophef in coronadebat

Huisartsenpraktijk De Kern in Haulerwijk. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Opnieuw is ophef ontstaan over de uitingen van een huisarts in Haulerwijk over het coronavirus. ,,It is in bytsje itselde ferhaal."
Lees meer over
Ooststellingwerf

Huisarts Rutger Hempel plaatste dinsdagnacht een bericht op Twitter. 'Ik ben huisarts. Ik heb de hele avond avonddienst op de enige coronapost in de provincie Groningen. Er waren de hele avond nul coronapatiënten.' Het bericht werd duizenden keren gedeeld op sociale media. Velen lazen er een ontkenning in van de ernst van de huidige situatie.

Hempel is vaste invaller bij De Kern in Haulerwijk, de praktijk die vorige week al publiekelijk afstand nam van de uitlatingen van een van zijn andere huisartsen, Berber Pieksma. Praktijkmanager Bernard Nieborg spreekt van ,,in bytsje itselde ferhaal’’, nu opnieuw een van zijn huisartsen voor ophef zorgt.

'Discussie op gang houden'

Hempel wil in het openbaar geen toelichting geven, laat hij via Nieborg weten. Tegen een journalist van Nieuwsuur zei hij eerder dinsdag al wel dat hij ,,de discussie op gang wilde houden over passende maatregelen’’. Later op de dag had hij zijn gehele twitteraccount verwijderd.

Nieborg kreeg gisteren wel telefonisch uitleg. ,,Hy sei tsjin my dat syn tweet as in konstatearring bedoeld wie. Wat er der dan mei sizze woe? Dat wit ik ek net." Volgens Nieborg is de huisarts flink geschrokken van alle reacties. ,,Hy is der hielendal foarwei. Einliks hat er it net sa bedoeld, tink ik."

Geen reden voor ingrijpen

Hempel werkt sinds het najaar in Haulerwijk, waar hij nu vijf invaldiensten heeft gehad. Nieborg zegt dat ze vóór de eerste dienst nog expliciet hebben gesproken over Hempels houding rond de coronamaatregelen, met het oog op het gedoe rond Pieksma. ,,Ik ha him frege hoe't hy deryn stie, want ik woe net noch sa-ien ha. Doe hat er tsjin my sein wat er no ek sei: dat der net in koroana-ûntkenner, mar wol kritysk is."

Mede vanwege Hempels geschrokken reactie ziet Nieborg nu geen reden voor ingrijpen. De acht dagen die hij dit jaar staat ingepland, mag hij gewoon werken. ,,Hy sei: ik hâld my echt oan de rigels. En hy funksjoneart goed. De pasjinten rinne mei him fuort.’’ Hempel is volgens Nieborg ook veel minder uitgesproken dan collega Pieksma, die bijvoorbeeld geen vaccins wil geven.

Werken bij zelfde praktijk is toeval

Het is volgens de praktijkmanager toeval dat beide huisartsen bij dezelfde praktijk werken. Pieksma bevestigt dat: zij zegt dat ze het überhaupt nog nooit met Hempel, die ze slechts twee keer zou hebben gezien, over het coronabeleid heeft gehad.

Nieborg zegt het wel erg te betreuren dat nu opnieuw een van zijn dokters voor ophef zorgt. ,,Ik fûn it al in ferskrikking hoe't it gie mei Berber. En no dit derachteroan. Ik fyn it hielendal neat."

Nieuws

menu