Ooststellingwerf verdeeld over oplossing politieke crisis

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

De raadsfracties in Ooststellingwerf konden het dinsdagavond niet eens worden over oplossingen voor de politieke crisis in de gemeente. Woensdag praat de raad verder.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Het debat over de bestuurlijke situatie was aangevraagd na het vertrek van Edwin Meijerhof uit de fractie van Ooststellingwerfs Belang (OB) in juli. Later vertrok Niels van den Berg ook uit OB, waardoor coalitie van CDA, PvdA en OB nog maar op 8 van de 21 zetels steunt.

De elf fracties in de gemeenteraad hebben verschillende ideeën over de toekomst van het college. In Ooststellingwerf werkt men met een raadsprogramma, waarbij de raad unaniem aan het begin van de raadsperiode afspraken maakt. Dat was ook de argumentatie van coalitiepartijen CDA, PvdA en OB om met het huidige college door te gaan.

Ook in de oppositie was steun voor het aanblijven van de drie wethouders, maar liepen de meningen uiteen over wat er verder nog moest gebeuren. Een motie van WijLokaal, StellingwerfPLUS, VVD en raadslid ter Heide, samen goed voor acht zetels, riep op een oppositiewethouder aan de coalitie toe te voegen. Deze extra wethouder zou dan aan moeten sluiten bij het huidige college en zorgen voor meer steun in de raad.

Lees ook deze analyse | Fusieperikelen droegen bij aan exodus Ooststellingwerfs Belang

Maar de oppositie was verdeeld, een andere motie van oppositiepartij GroenLinks vroeg om meer onderzoek. Een extern adviseur moet volgens de partij kijken of bijvoorbeeld een zakencollege of de oppositiewethouder een goed idee is. De coalitiepartijen zagen de GroenLinks-motie wel zitten, waardoor allebei de moties ongeveer de steun van de halve raad hadden.

Toen de klok bijna elf uur sloeg en er nog steeds geen oplossing was, kwam burgemeester Harry Oosterman met het voorstel woensdag verder te vergaderen. Dan moet er zich een duidelijke meerderheid aftekenen.

Nieuws

menu