Ooststellingwerf en Natuurmomenten samen aan de slag met nieuwe inrichting 'Slangenweg'

FOTO PIXABAY

De gemeente Ooststellingwerf en Natuurmomenten gaan samen bezig met een nieuwe inrichting voor de Fochteloërveenweg. Dinsdag heeft het college van B. en W. van Ooststellingwerf het plan van aanpak vastgesteld.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Op de weg werden de afgelopen jaren veel slangen en kraanvogeljongen doodgereden die de weg overstaken. De weg doorsnijdt daarnaast het leefgebied van kikkers en padden, maar ook van reeën en dassen.

Het Fochteloërveen is het grootste Nederlandse hoogveenlandschap. Het gebied was jarenlang redelijk onontdekt, maar inmiddels weten steeds meer mensen het Fochteloërveen te vinden. Door de toename van het bezoek zijn op sommige plekken in het gebied knelpunten ontstaan tussen het beleven en het beschermen van kwetsbare natuur.

Lees ook LC+ 'Slangenweg' door Fochteloërveen wacht op keuzes

De gemeente en Natuurmonumenten maken samen met betrokken weggebruikers een schetsontwerp voor de weg dat ervoor moet zorgen dat bescherming en beleving beter in balans zijn. Ook aanwonenden, dorpsbelangen en andere gebruikers, zoals agrariërs, worden aan tafel gevraagd om mee te praten.

Tot de herinrichting van de weg klaar is, wordt de weg steeds tijdelijk afgesloten als dat nodig is. Bijvoorbeeld als er grote groepen dieren rond de weg leven, zoals in periodes van paddentrek, voortplanting ringslangen en de tijd van de jonge kraanvogels. In 2019 werkte dat goed en hadden de weggebruikers er begrip voor.

Lees ook | 'Slangenweg' door Fochteloërveen: binnen enkele maanden advies over oplossing

Nieuws

Meest gelezen