Onderzoek wethouder extra Ooststellingwerf

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

De gemeenteraad van Ooststellingwerf wil dat een extern adviseur de mogelijkheid voor een extra wethouder gaat onderzoeken.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Waren de raadsleden dinsdag nog tot het bittere eind van de raadsvergadering aan het steggelen over de te nemen stappen, gisteravond was het binnen een half uurtje gepiept. Tijdens de openbare vergadering althans, want achter de schermen was volgens de raadsleden eerder op de dag veel onderhandeld.

De raad was dinsdag bijeengekomen naar aanleiding van het vertrek van twee raadsleden uit de coalitiepartij Ooststellingwerfs Belang (OB) deze zomer. Daardoor was de coalitie van CDA, PvdA en OB geslonken naar 8 van de 21 zetels. Het direct aanstellen van een extra wethouder – een voorstel van VVD, StellingwerfPLUS, WijLokaal en lijst Ter Heide – ging de meerderheid van de raad dinsdag te ver.

Maar ook de motie van GroenLinks om de optie van een extra wethouder mee te nemen in het onderzoek naar de voortzetting van het college kreeg onvoldoende steun. Daarom gaf burgemeester Harry Oosterman de partijen een extra dag de tijd om nader tot elkaar te komen. Dat had effect, want met het doen van een aantal aanpassingen nam de raad de GroenLinks-motie gisteravond alsnog – unaniem – aan.

In het nieuwe voorstel wordt onder meer de onderzoeksopdracht voor de externe adviseur naar een ‘oppositiewethouder of het instellen van een zakencollege’ vervangen door een onderzoek ‘waarbij de aandacht uitgaat naar het aanstellen van een zakenwethouder die de oppositiepartijen in het college vertegenwoordigt’.

Ook een eveneens herzien voorstel van de ChristenUnie kreeg de steun van de hele raad. Die wil twee keer per jaar een bijeenkomst houden over het functioneren van de raad en de relatie met het college van burgemeester en wethouders.

Burgemeester Oosterman was ,,buitengewoon blij’’ met de knopen die werden doorgehakt, zei hij aan het eind van de bijeenkomst. ,,Dinsdag hebben we even stoom af moeten blazen met elkaar en is duidelijk geworden waar hier en daar de pijn zit. Ik ben blij dat u vandaag de tijd heeft genomen om tot een mooi compromis te komen waar, denk ik, de externe adviseur goed mee aan de slag kan gaan.’’

Nieuws

menu