OM onderzoekt of er geblunderd is met telefoontaps in zaak rond Kringloopwinkel Oosterwolde

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of er in de zaak rond de Kringloopwinkel Oosterwolde is geblunderd met telefoontaps.

De kringloopwinkel in Oosterwolde. De eigenaar wordt verdacht van wapenhandel.

De kringloopwinkel in Oosterwolde. De eigenaar wordt verdacht van wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

Dit gebeurt na verwijten over onzorgvuldigheid van twee advocaten. Volgens Sonny Jansen, raadsman van de 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde, staan er van de 750.000 opnamen slechts 107.000 geregistreerd in het inmiddels 24 ordners tellende dossier.

,,De taps zijn niet of niet volledig uitgewerkt. Het weglaten van de context werkt in het nadeel van zijn cliënt, aldus de advocaat. ,,Hierdoor wordt een bepaalde sfeer rondom hem gecreëerd.’’ Jansen verwijt het Openbaar Ministerie ,,tunnelvisie’’.

Punten weggelaten

Jansen had het idee dat er punten waren weggelaten die het Openbaar Ministerie niet welgevallig waren. Zo zou een rechercheur tijdens de inval in Oosterwolde zijn gestuit op een powerbank en wiet. Die vondsten zijn in de stukken niet terug te vinden.

De advocaat van een 44-jarige verdachte uit Marum, Michelle Schmit, kwam met een soortgelijk verwijt over de taps. Volgens de stukken zou een medeverdachte aan haar cliënt hebben gevraagd of hij ,,wapens’’ moest meenemen. Hij zei echter ,,watertjes’’, merkte Schmit op.

'Wenkbrauwen rijzen'

Deze fout deed haar ,,wenkbrauwen rijzen’’. Een dergelijke slordigheid, zo haalde ze aan, ,,frustreert de verdediging’’. Ze vroeg de rechtbank vervolgens het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren vanwege deze onzorgvuldigheid en vanwege het feit dat er fors geweld is gebruikt bij de aanhouding van haar cliënt. De man werd destijds door een agent in zijn been geschoten bij het Van der Valk Hotel in Drachten.

Ook schermde advocaat Jansen met een anonieme, handgeschreven brief. Die was in juli per post op zijn kantoor bezorgd en bevat ontlastende informatie over de Oosterwoldiger. Op de inhoud van de brief wilde hij verder niet ingaan.

Vijf naar huis

Van de veertien verdachten in de kringloopzaak zaten er voor aanvang van de zitting acht vast. Vijf van hen mochten van de rechtbank naar huis, onder wie de medehuurder van de kringloopwinkel. Deze 37-jarige man uit Hoogeveen moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden. Dit geldt ook voor een 35-jarige Leeuwarder, die gezien wordt als de wapenexpert. Ook een 44-jarige Marumer komt op vrije voeten.

De hoofdverdachte uit Oosterwolde blijft achter de tralies, net als een 34-jarige Sloveen en een 25-jarige Serviër.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Rechtbank