Natuurmonumenten ruimt groot deel Compagnonsbossen Ravenswoud op vanwege letterzetter

FOTO NATUURMONUMENTEN

De letterzetter en droogte laten bomen in de Compagnonsbossen van Ravenswoud massaal bezwijken. Omdat de bossen weinig variatie kennen, er groeien bijna alleen maar fijnsparren, ziet het bos er ongezond uit. En het wordt er door vallend hout steeds gevaarlijker. Natuurmonumenten grijpt in.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Er worden de komende jaren veel van deze bomen gevel om de veiligheid te vergroten. Dode takken vallen met regelmaat naar beneden en een wind kan er zomaar voor zorgen dat hele bomen omvallen. De letterzetter, een kleine schorskever, leeft onder de boomschors en tast de sapstroom van een boom aan. In combinatie met de droogte leidt dit tot het afsterven van de fijnsparren. Het kappen van de bomen gebeurt voornamelijk langs paden.

De boomstammen blijven grotendeels in het bos liggen. Dood hout is namelijk ook van grote waarde voor de biodiversiteit. Ze bieden kansen voor insecten die in dood hout leven en voor paddenstoelen. Voor vogels ontstaat er een gevarieerder menu.

Het bos zal de komende jaren een verandering doormaken. Daarbij zullen er nieuwe kansen ontstaan voor jonge bomen om zich te vestigen.

Nieuws

menu