Motorcrossterrein Makkinga roept nog steeds bezwaren op. Raad van State moet opnieuw kijken naar overlast

De Raad van State in Den Haag moet zich opnieuw buigen over de vraag over het motorcrosscircuit Prikkedam in Makkinga niet te veel overlast voor de omgeving veroorzaakt.

Motorcrosscircuit De Prikkedam bij Makkinga.

Motorcrosscircuit De Prikkedam bij Makkinga. Foto: Rens Hooyenga

Omwonenden Roel en Constance van Rossem vroegen het rechtscollege maandag een streep te halen door het bestemmingsplan van de gemeente Ooststellingwerf voor het terrein.

Het terrein is sinds 1946 in gebruik van motorcrossers. Sinds 1980 worden er juridische procedures hiertegen gevoerd. De bestuursrechter heeft al verschillende malen de streep gehaald door bestemmingsplannen waarin het motorcrosscircuit was opgenomen.

Illegale situatie

Een echtpaar dat op ongeveer 150 meter van het terrein woont, verzet zich tegen de trainingen op woensdag en zondag op het terrein. Ook hebben ze bezwaren tegen de wedstrijden die drie keer per jaar gehouden mogen worden op Prikkedam. ,,Het terrein kan makkelijk worden gesloten”, zei de woordvoerder van het echtpaar maandag tijdens de zitting bij de Raad van State. ,,De crossers kunnen hun motor opladen en naar een ander terrein in de omgeving gaan.” Volgens hem is er nog steeds sprake van een illegale situatie op Prikkedam.

Volgens de gemeente Ooststellingwerf is er maar weinig verzet vanuit de omgeving tegen het motorcrosscircuit. ,,Er is een breed draagvlak voor het nieuwe bestemmingsplan”, zei de woordvoerder van Ooststellingwerf op de zitting van de Raad van State. Alleen het echtpaar heeft bezwaren.

Scherm

De gemeente meent dat het terrein voldoet aan de geldende geluidsnormen. In totaal mag er maar zes uur in de week geoefend worden. Ook tijdens de wedstrijden zouden de lawaaivoorschriften niet overtreden worden. Een adviseur van de Raad van State heeft wel geconstateerd dat de voorschriften voor wedstrijden aan de ruime kant zijn. De woordvoerder van de Motorsportvereniging Prikkedam beloofde het geluid dan te zullen dempen.

Overigens kaartte het stel in een tweede rechtszaak maandag de bouw van een geluidsscherm aan. Het ging hen hier niet om de mate waarin het scherm al of niet het geluid tegenhield; het scherm is in 2016 gebouwd zonder dat er een vergunning voor was verleend.

Uitspraak van de Raad van State over zes weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Rechtbank