Motie van wantrouwen over hijsen regenboogvlag in Ooststellingwerf weggestemd

Wethouder Esther Verhagen hijst de Progress Flag voor het gemeentehuis in Oosterwolde. De Progress Flag heeft een aangepaste kleurstelling. De vlag is opgebouwd zoals de regenboogvlag, maar heeft vijf nieuwe kleuren: zwart, bruin, lichtblauw, roze en wit. Deze staan voor de transgender gemeenschap en de zwarte en gekleurde LHBTI+’ers. FOTO GEMEENTE OOSTSTELLINGWERF

Een motie van wantrouwen tegen het college van Ooststellingwerf werd dinsdagavond weggestemd. Een aantal fracties vond dat het college de regenboogvlag niet had mogen hijsen op Coming Out Day, omdat de raad daar niet mee had ingestemd.
Lees meer over
Ooststellingwerf

De motie werd ingediend door Jenny Dolsma van Wij Lokaal, met steun van StellingwerfPLUS en uiteindelijk ook de fractie Ter Heide. Deze fracties zijn niet tegen het hijsen van de vlag, maar er was in 2016 expliciet besloten om dit niet op gemeentelijke gebouwen te doen. Dat was toen politiek een brug te ver voor ook het CDA en Ooststellingwerfs Belang. Die laatste partij vond het toen symboolpolitiek.

Op 9 oktober hees wethouder Esther Verhagen de vlag bij het gemeentehuis. „Dat deed zeer”, zo zei Jenny Dolsma. De wethouder had toch moeten weten dat dit gevoelig lag. Verhagen zei dat niet te weten en zei dat er nu een ander college en andere raad zit. Ze was totaal verrast door de motie. Ze sprak over de vele positieve reacties op het hijsen van de vlag. „We hebben contact gekregen met jongeren die willen praten, daar doen we het voor.”

Ondertussen wekte de motie bij de buitenwereld de indruk dat Ooststellingwerf tegen het hijsen van de vlag zou zijn. En dat werpt volgens Herman Zwart van het CDA een smet op de hele gemeente. „Naar de symboliek kun je op verschillende wijze kijken, maar dit wordt binnen en buiten de raadszaal niet begrepen. Dit is niet met droge ogen uit te leggen. Dit is een paardenmiddel.”

Nieuws

menu