Meerderheid raad Ooststellingwerf wil toch regenboogvlag hijsen

Wethouder Esther Verhagen hijst de Progress Flag voor het gemeentehuis in Oosterwolde. De Progress Flag heeft een aangepaste kleurstelling. De vlag is opgebouwd zoals de regenboogvlag, maar heeft vijf nieuwe kleuren: zwart, bruin, lichtblauw, roze en wit. Deze staan voor de transgender gemeenschap en de zwarte en gekleurde LHBTI+’ers. FOTO GEMEENTE OOSTSTELLINGWERF

De raad van Ooststellingwerf stemt dinsdagavond alsnog over een voorstel om jaarlijks een Progress-vlag te laten hijsen door de gemeente. Een raadsmeerderheid dient samen een motie in. Daarmee lijkt de raad een streep te willen zetten onder een opzienbarende discussie eerder deze maand.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Wij Lokaal, met steun van StellingwerfPLUS en uiteindelijk ook de fractie Ter Heide vonden dat wethouder Esther Verhagen op 9 oktober in strijd met een eerder raadsbesluit handelde door de symbolische vlag te hijsen bij het gemeentehuis. Dat leidde tot een - weggestemde - motie van wantrouwen. Het ging dus vooral om de procedurefout die de wethouder gemaakt zou hebben.

In 2016 was expliciet besloten om niet te vlaggen op gemeentelijke gebouwen op coming out day . Dat werd toen niet als passend ervaren. Op scholen wordt het bijvoorbeeld wel gedaan.

De huidige raad staat daar dus in meerderheid anders in. GroenLinks, VVD, Ooststellingwerfs Belang, D66, PvdA en toch ook Simon ter Heide vinden dat de vlag het komend jaar op coming out day uit kan.

Nieuws

menu