Loopjongen Kringloopcrimi’s werd betaald met shag

De Kringloophal aan de 13 Aprilstraat in Oosterwolde, waar de politie eind februari 2020 een inval deed vanwege wapenhandel. FOTO RENS HOOYENGA

De vermeende Kringloopcrimi’s van Oosterwolde betaalden hun loopjongen met shag.

Eens per twee, drie dagen werd hem een pakje verstrekt. Later werd de rooktoelage teruggebracht naar een pakje per twee dagen en moest hij dit delen met een minderjarige kringloopverdachte. Dat was niet genoeg om in zijn verslaving te voorzien, want hij is goed voor 200 tot 300 euro per maand aan shag.

De loopjongen (36) woonachtig in Roosendaal maar oorspronkelijk een Groninger, stond dinsdagochtend voor de rechtbank. Onder meer op verdenking van internationale wapenhandel.

Zo reed hij wapens naar Genk in België. Het tuig zat in een sporttas en was bedekt met zakken Dorito-chips. Bij het vervoeren van de illegale lading verkeerde hij in gezelschap van de tweede man van de organisatie, een Kroaat.

‘Kling-klang geluid’

De man zei niet te weten dat zijn lading wapens betrof. Hij kreeg ‘gewoon’ opdracht om iets weg te brengen. En vragen stellen aan zijn opdrachtgever van wie hij afhankelijk was, deed hij niet. ,,Het was ‘je moet’ of ‘je gaat’.’

Toen hij onderweg een ,,kling-klang geluid’’ hoorde, ging er bij hem een belletje rinkelen. Tijdens het overhandigen van de sporttas met Dorito’s en wapens stond de Groninger buiten, verklaarde hij. Wel hoorde hij gelach om de zakken chips.

De man huurde een kamer bij de hoofdverdachte. Het huurbedrag liep op en daarmee ook zijn schuld aan de Oosterwoldiger.

‘Lager dan een loopjongen’

Er kwam een BV op zijn naam en er werd een incassocontract afgesloten. De Rabobank werd voor tienduizenden euro’s gedupeerd. De bewindvoerder van de man heeft inmiddels een terugbetalingsregeling getroffen. ,,Mijn handtekening staat eronder.’’ Maar eigenlijk vindt hij dat ook de hoofdverdachte blaam treft en zou moeten boeten.

De man gold volgens eigen zeggen als ,,lager dan een loopjongen’’ en kreeg opdrachten. Als iemand iets al dan niet opzettelijk liet vallen, moest hij de rommel opruimen.

De kopstukken beschoten hem met een balletjespistool. Een keer werd hij in zijn oor geraakt. Het duurde twee uur voor hij het projectiel eruit had gepeuterd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf