'Leider' wapenbende Oosterwolde wil naar huis, maar blijft drie maanden langer vast zitten: 'Ik mis mijn kinderen'

FOTO DE VRIES MEDIA

De rechtbank in Leeuwarden heeft de voorlopige hechtenis van zeven leden van de wapenbende uit Oosterwolde met drie maanden verlengd.

Twee verdachten werden in april vrijgelaten. Een 35-jarige man uit Roosendaal, die nu nog vastzit, wordt binnen enkele dagen vrijgelaten. Hij zou een kleinere rol in de zaak hebben, maar blijft verdachte. Een Oosterwoldiger die als leider van de wapenbende wordt beschouwd, mocht niet naar huis. Dat wilde hij wel graag. ,,Ik mis mijn kinderen, ze hebben mij nodig’’, zei de verdachte dinsdag.

De rechtbank vond dat de ‘ernstige bezwaren’ nog steeds gelden en zwaarder wegen dan persoonlijke belangen. Net als bij de andere zeven verdachten verlengde de rechtbank het voorarrest met drie maanden. Vanwege het coronavirus hebben de verhoren een poosje stilgelegen. Het OM zei dat het onderzoek momenteel nog ‘in volle gang’ is en verwacht dat de zaak pas begin volgend jaar inhoudelijk kan worden behandeld.

De man uit Oosterwolde wordt verdacht van wapenhandel, poging tot doodslag en mensenhandel. Hij is in het verleden onder andere veroordeeld voor ontvoering en betrokkenheid bij de zogeheten Tsjûkemarmoord. In die zaak hielp hij met het wegwerken van het verbrande lijk van de 35-jarige Omar Kourrich uit Amsterdam. Hij kreeg toen anderhalf jaar cel.

De man werd eind februari aangehouden, samen met een 36-jarige inwoner van Hoogeveen. De Drent was werkzaam in de door de man gehuurde Kringloophal in Oosterwolde, volgens de politie het hoofdkwartier van de bende. De politie deed op zeventien plaatsen in Noord-Nederland doorzoekingen en vond wapens, explosieven en munitie.

Lees ook | Kalasjnikovs, grote hoeveelheden munitie, drugs en explosief gevonden in zaak Oosterwolde

De andere verdachten komen uit Leeuwarden (twee mannen van 31 en 34 jaar), Beilen, Roosendaal en Groningen. Twee verdachten uit Servië en Slovenië hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De 34-jarige Leeuwarder zou zich andere hebben beziggehouden met het herstellen van wapens voor de bende.

De groep uit Oosterwolde leverde wapens, munitie en explosieven aan een Antwerps drugssyndicaat. In een van de getapte telefoongesprekken werd aan de Belgen uitgelegd hoe ze semtex moesten gebruiken en hoe mobiele telefoons als ontstekingsmechanisme konden dienen.

Lees ook | Belgische politie hoorde Noord-Nederlandse criminelen uitleggen hoe je semtex kunt gebruiken

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Rechtbank