Kringloopcrimi’s lieten zich inspireren door Jackass

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

Ze vormden een gewone vriendengroep. En hadden de mannen van het televisieprogramma Jackass als voorbeeld. Van een criminele organisatie was dan ook geen sprake, beweerde advocaat Sonny Jansen woensdag, die de 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde bijstaat.
Lees meer over
Ooststellingwerf

De raadsman vond dan ook dat zijn cliënt van deelname aan een criminele organisatie moest worden vrijgesproken. En dan kon er uiteraard ook geen sprake van zijn dat hij daar leiding aan gaf.

De mannen, die de kringloophal in Oosterwolde als uitvalsbasis hadden, vormden gewoon een hechte vriendengroep. Ook de vrouwen en kinderen voegden zich bij hen.

Samen deden de vrienden capriolen uit het absurde stuntprogramma Jackass na, haalde Jansen aan. ,,Iedereen deelde elkaar onverwacht klappen uit, ze schoten op elkaar. Ze gingen luidruchtig met elkaar om, lekker ouwehoeren, stoerdoenerij.’’ Van een georganiseerde structuur was geen sprake. ,,Er zat geen enkele logica in, het was een zooitje ongeregeld’’, aldus de raadsman.

‘Kapot geschreven in de pers’

De Oosterwoldiger was niet op de hoogte van wat daar allemaal gebeurde. Hij werd beticht van mishandeling, maar zou pas hebben uitgehaald nadat zijn opponent een mes toonde. En de wapens en drugs die in de kringloophal werden gevonden, behoorden hem niet toe.

Of de rechtbank bij de veroordeling rekening wilde houden met het feit dat de man ,,kapot is geschreven in de pers’’, aldus Jansen. Ook zouden de vrouw en kinderen van de Oosterwoldiger graag de spullen terugkrijgen die in beslag zijn genomen.

De man zit sinds eind februari 2020 vast na een nepwapendeal met de politie in Drachten. Uitspraak 29 juli.

Nieuws

menu