Krijsende en poepende roeken zorgen voor overlast in Oosterwolde: gemeente grijpt in

Roek Foto Vogelbescherming

Bewoners van verschillende delen van Oosterwolde zitten met de handen in het haar vanwege overlastgevende roeken. Ze krijsen en poepen maar raak en verjagingsacties van bewoners hadden geen succes. De gemeente Ooststellingwerf grijpt in.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Vooral aan de Karnakkers, de omgeving van de Kuunderhof en de Snellingerdijk zorgen de kraaiachtigen voor overlast. De gemeente Ooststellingwerf gaat meehelpen om de beesten planmatig en onder professionele begeleiding te verjagen naar speciaal daarvoor aangewezen locaties buiten de bebouwde kom, ook wel beheerlocaties genoemd.

Roekenkolonies bestaan gemiddeld uit zo’n 40 tot 80 nesten, die snel kunnen groeien. Ze broeden veelal in hoge bomen. In woonwijken zorgen ze voor overlast, omdat ze net voor zonsopgang en net na zonsondergang luidruchtig zijn. Ook laten ze veel poep achter. „Het woongenot van de bewoners lijdt hieronder”, stelt de gemeente. „Er zijn al verschillende handtekeningacties en enquêtes gehouden om aan te geven dat er echt een roekenprobleem heerst.”

Roekenkolonies versplinterd door acties bewoners

De verjagingsacties van de bewoners hadden niet alleen weinig succes, ze zorgden er ook voor dat de roekenkolonies versplinterd raakten over meerdere plekken in de wijk. Tijdens de professionele verjagingsactie - komend broedseizoen - worden de beheerlocaties aantrekkelijk gemaakt voor de roeken, door de nesten van de vogels naar de beheerlocaties te verhuizen. Dit trekt ze aan, net als de lokgeluiden die hierbij gemaakt zullen worden.

Vlak voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang gaan vrijwilligers de roeken verjagen van de locaties waar ze overlast veroorzaken. De gemeente zoekt hiervoor vrijwilligers. Ook zoekt de gemeente vrijwilligers die op de beheerlocaties willen monitoren of de roeken hierheen gaan en of ze niet worden verstoord.

Nieuws

menu