Koning en koningin brengen streekbezoek aan Zuidoost-Friesland: Friese taal, skûtsjesilen, landbouw en duurzaamheid

FOTO RVD

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag 17 september een streekbezoek aan de gemeenten Opsterland, Smallingerland en Ooststellingwerf. Het bezoek staat in het teken van de toekomst van de provincie Fryslân.
Lees meer over
Ooststellingwerf
Opsterland
Smallingerland

De nadruk zal liggen op duurzaamheid, de landbouwsector en de Friese taal en cultuur. In het eerste gedeelte van het streekbezoek ontmoet het koningspaar organisaties die zich inzetten voor duurzaam ondernemen, daarnaast spreken ze met jonge boeren over de toekomst van de landbouw in Friesland en de uitdagingen die zij zien.

Het tweede deel kenmerkt zich door de Friese taal en cultuur. De koning en koningin volgen een les Fries op een middelbare school en spreken met vertegenwoordigers over de positie van het Fries in het onderwijs en in de samenleving. Afsluitend is er aandacht voor het skûtsjesilen, dat onlangs is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De SKS informeert het koningspaar over de betekenis van het skûtsjesilen in Zuidoost-Friesland.

Commissaris van de Koning Arno Brok zegt dankbaar te zijn dat het koningspaar in deze coronatijd de tijd neemt voor een bezoek aan Friesland. „Der is in breed en corona-proof programma gearstald. It is moai en bysûnder te neamen dat se yn petear gean mei jonge Fryske boeren oer harren takomst en der wiidweidich omtinken is foar it Frysk ûnderwiis en de posysje fan ús taal en kultuer.”

Welke locaties het paar precies bezoekt, wordt vooraf niet bekendgemaakt om groepsvorming te voorkomen en anderhalve meter afstand te kunnen garanderen.

Nieuws

menu