Kogel in het been van Marumer kringloopverdachte was 'ongewild schot': 'Ik had dood kunnen zijn'

FOTO DE VRIES MEDIA

De kogel die in het been van de Marumer kringloopverdachte belandde, had eerst diens autodeur doorboord.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Het betrof een zogeheten ‘ongewild schot’, zo bleek maandagmiddag tijdens de pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden. Daar werden de zaken behandeld van tien verdachten die in wapens zouden hebben gehandeld vanuit de kringloopwinkel in Oosterwolde.

Het schot werd per ongeluk gelost. Dat gebeurde eind februari op de parkeerplaats tegenover hotel Van der Valk in Drachten. Volgens het Openbaar Ministerie was de Marumer daar vanwege een wapendeal en wilde hij vluchten voor de politie.

Een agent hield hem onder schot. Plots doemde er een tweede op die de trekker overhaalde. De Marumer hield er blijvend letsel aan zijn been aan over.

‘Ik had dood kunnen zijn’

Toen hij las dat de agent niet wist waarom hij had geschoten, stortte hij in. ,,Ik realiseer me nu wat er had kunnen gebeuren. Ik had dood kunnen zijn.’’

Hij gaf aan ,,te schreeuwen’’ om een psycholoog. Zijn raadsvrouw Michelle Schmit vroeg de voorlopige hechtenis te schorsen. Dan kon hij zijn zieke vader weer bezoeken.

De rechter oordeelde dat de Marumer vast moet blijven zitten. Net als de 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde, die ook vrijgelaten wilde worden. Zijn advocaat Sonny Jansen gaf aan dat de man zijn kinderen ,,heel erg’’ miste. Ook de 37-jarige man uit Hoogeveen, kompaan en medehuurder van de kringloopzaak, moet in de cel blijven.

De Marumer gaat in beroep tegen het besluit de politieschutter niet te vervolgens.

Nieuws

menu