Kleine dorpen Ooststellingwerf moeten het doen zonder verkiezingsbord

In 2012 besloot de gemeenteraad juist tot herinvoering van de verkiezingsborden. FOTO ANP

In acht van de dertien dorpen in Ooststellingwerf worden niet langer verkiezingsborden geplaatst. De gemeente kiest voor voorbedrukte borden, die nog slechts in vijf dorpen komen omdat ze veel duurder zijn.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Bij de Statenverkiezingen in 2019 stonden nog in alle dertien dorpen houten verkiezingsborden. Partijen mochten daarop zelf hun posters plakken. Dat beviel volgens de gemeente niet zo goed. Door het slechte weer waren sommige posters al beschadigd toen de verkiezingen nog moesten plaatsvinden. En bovendien waaiden borden om omdat ze niet al te goed in de grond waren gezet.

Ooststellingwerf stapt daarom nu over op voorbedrukte mobiele borden, zogeheten trotters. Deze komen in de vijf grootste dorpen: Oosterwolde, Appelscha, Haulerwijk, Donkerbroek en Oldeberkoop. Plaatsing in alle elf dorpen is de gemeente te duur, dat zou per verkiezing ruim 11.000 euro kosten. Deze vijf kosten 4400 euro.

Het besluit betekent dat in de andere acht dorpen (Makkinga, Waskemeer, Elsloo, Haule, Ravenswoud, Fochteloo, Langedijke en Nijeberkoop) niet langer een vaste plek staat waar partijen reclame kunnen maken. De gemeente voegt toe dat 82 procent van de kiezers in de vijf dorpen wonen waar nog wél posters komen.

Geen enkel verkiezingsbord

Voor 2012 had de gemeente al enige jaren geen enkel verkiezingsbord. Op voorspraak van de gemeenteraad werden ze in 2012 weer heringevoerd, vooral omdat er een wildgroei zou zijn ontstaan aan posters in de dorpen.

De gemeente zegt dat er sowieso nog veel mogelijkheden zijn om elders posters te plakken of te plaatsen, bijvoorbeeld op privéterrein. Het is afwachten of het nieuwe besluit gevolgen heeft voor het ‘traditionele plakken’, aldus de gemeente.

Nieuws

menu