Kledingbank Kledingmaatje helpt inwoners met een kleine beurs

Kledingmaatje opent donderdag de deuren. Eigen foto

Kledingmaatje opent donderdagmiddag 30 juni officieel haar deuren. Daarmee is Oosterwolde en omstreken een kledingbank rijker. Kledingmaatje werkt samen met lokale ondernemers en de voedselbank om inwoners met een kleine beurs tegemoet te komen.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Kledingbank Kledingmaatje heeft het doel herbruikbare kleding door te geven aan de inwoners van de gemeente Ooststellingwerf, die deze (tijdelijk) niet zelf kunnen betalen. Hiervoor werkt de kledingbank samen met de voedselbank, zodat de gebruiker van de voedselbank regelmatig kleding kan uitzoeken. Daarnaast is de winkel open voor de verkoop van de kleding voor iedereen die duurzaam wil leven. De inkomsten worden gebruikt om de kledingbank in stand te houden en om deelnemers iets leuks mee te geven aan het einde van hun werkweek.

‘Iets maatschappelijks neerzetten’

Initiatiefneemster Joukje Nijboer, zorgcoördinator van Stichting Phusis: ‘Ik wilde graag iets maatschappelijks neerzetten dat voor heel Oosterwolde en omgeving meerwaarde zou hebben. In mijn nabije omgeving worden pleegkinderen opgevangen. Wanneer een kindje bij een gezin binnenkomt, heeft dat vaak niet meer dan de kleding die het draagt. Gelukkig maken vrijwilligers pakketten voor deze gezinnen met daarin onder meer kleding, pampers en flesjes. Vanuit die beweging kwam ik op het idee om een kledingbank op te starten.’

Veel enthousiasme

Om te onderzoeken hoe dit allemaal in zijn werk gaat, ging Nijboer eerst bij andere kledingbanken op bezoek. Daarna ging ze op zoek naar kledingdonateurs. ‘Er was meteen veel enthousiasme vanuit mijn privé-omgeving en bij collega’s waardoor ik al snel omkwam in de kleding. Ook vanuit Phusis heb ik veel kleding gekregen. Kledinghangers kreeg ik van lokale winkeliers. Terwijl het winkeltje vorm begon te krijgen, kwamen er steeds meer mensen binnenlopen die nieuwsgierig waren waar we mee bezig zijn.’

Dagbesteding

Joukje Nijboer draait Kledingmaatje samen met deelnemers van Phusis, die in Oosterwolde wonen én werken. Door corona kwam de dagbesteding stil te liggen en zijn deelnemers hun gevoel van maatschappelijke waarde een beetje verloren. Daar brengt het nieuwe project weer beweging in. Deelnemers bij Phusis kunnen helpen in de winkel of kleding sorteren, herstellen en wassen.

Nieuws

menu