Kikkers, padden en tientallen slangen dood door druk verkeer in Fochterloërveen. Weg in natuurgebied gaat tijdelijk dicht

Natuurmonumenten heeft een doorgaande weg in Natura 2000-gebied het Fochteloërveen tijdelijk afgesloten voor verkeer om kikkers en slangen veilig te laten oversteken. De drastische maatregel werd genomen nadat er de afgelopen dagen tientallen dieren werden doodgereden. Beeld | Camjo Media

De weg die dwars door het natuurgebied Fochteloërveen loopt, wordt deels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat moet voorkomen dat nog meer padden, kikkers en slangen worden overreden.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Gemotoriseerd verkeer tussen Appelscha en Veenhuizen moet omrijden tussen 9 en 18 uur, hebben de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten besloten. De maatregel geldt voor nog onbepaalde tijd.

Aanleiding is dat de afgelopen dagen meerdere kikkers en padden, maar ook 57 slangen dood zijn gegaan. De Fochterloërveenweg wordt veelvuldig gebruikt door het verkeer. De weg ligt middenin Natura 2000-gebied. Aan weerszijden ligt het Fochteloërveen.

Najaarstrek

Boswachter Sietske Westerhof legt uit dat het weer een belangrijke rol heeft gespeeld. ,,Na een periode van droogte hadden we vorige week veel regen. Daardoor kwamen afgelopen weekend de kikkers en padden in beweging. Zij zijn begonnen aan de zogenaamde najaarstrek. De dieren maken zich gereed voor de winter en trekken naar hun overwinteringsgebieden.”

Toen het afgelopen zondag zonnig herfstweer was, zag Natuurmonumenten dat ook veel reptielen, voornamelijk slangen, de weg overstaken. ,,We hebben als natuurbeheerder en als overheid een zorgplicht”, legt Westerhof uit. Om het publiek te informeren worden verkeersregelaars ingezet.

De Fochteloërveenweg is al vaker afgesloten geweest om te voorkomen dat dieren werden overreden. Dat gebeurde voor het eerst (en met succes) in 2019.

Nieuws

Meest gelezen

menu