Yvonne uit Ooststellingwerf werkte bij Defensie met chroom-6 en komt in aanmerking voor schadevergoeding, haar zoons niet

Yvonne kwam door haar werk bij Defensie veelvuldig in aanraking met het ziekmakende chroom-6. Zij zegt zeker te weten dat haar gezondheid en die van haar kinderen eronder te lijden heeft.

Barbara Visser (demissionair staatssecretaris Defensie) tijdens de presentatie van het rapport van de Paritaire Commissie Aanpak problematiek Chroom-6. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het werken met chroomhoudende verf door (oud-)medewerkers van Defensie.

Barbara Visser (demissionair staatssecretaris Defensie) tijdens de presentatie van het rapport van de Paritaire Commissie Aanpak problematiek Chroom-6. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het werken met chroomhoudende verf door (oud-)medewerkers van Defensie. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Van 1993 tot 2006 was Yvonne uit de gemeente Ooststellingwerf chauffeur op ‘wielvoertuigen’ bij de Johannes Post-kazerne in Havelte. Dat betekende niet alleen dat ze in militaire auto’s en vrachtwagens reed, maar ook dat ze die moest onderhouden. Ze was vaak aan het verven en schuren. Dagelijks kwam ze zo in aanraking met chroom-6 houdende verf. ,,Behalve als ik op oefening was.”