Inspectie vergt huisarts Pieksma uit Haulerwijk op complottheorieën: 'Patiënten moeten goed geïnformeerd worden'

De Inspectie Gezondheid & Jeugd zegt huisarts Berber Pieksma te hebben aangesproken op het verspreiden van complottheorieën. De inspectie meldt ,,een tiental” meldingen over de in Haulerwijk actieve huisarts te hebben gekregen.

Huisartsenpraktijk De Kern in Haulerwijk.

Huisartsenpraktijk De Kern in Haulerwijk. FOTO GOOGLE STREETVIEW

,,Deze huisarts is aangesproken dat zij zich als huisarts aan de richtlijnen van haar eigen beroepsgroep moet houden, en aan de regels van het RIVM. Patiënten moeten goed geïnformeerd worden, op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie. Het verspreiden van complottheorieën is daarmee in strijd”, laat persvoorlichter Mariël van Dam aan de Leeuwarder Courant weten.

Bij de Leeuwarder Courant meldden zich patiënten met zorgen over de huisarts vanwege haar corona-sceptische uitingen op sociale media als Facebook en YouTube. Zij willen niet met haar geconfronteerd worden als ze bij de dokterswacht terecht moeten. Op YouTube legt Pieksma als Mrs. Covid uit hoe zij tegen de coronacrisis aankijkt. In haar laatste filmpje, ruim twee weken geleden gepost, suggereert ze dat alle regeringen op last van het World Economic Forum het tegengaan van overbevolking als verborgen agenda hebben.

‘Nooit persoonlijk aangesproken’

,,Ik ben persoonlijk nooit aangesproken door de inspectie”, zegt Pieksma in een reactie. ,,Ik ben het er helemaal mee eens dat je complottheorieën die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek niet moet verspreiden. Maar de regeringen maken beleid dat helemaal niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, daar reageer ik op. Complottheorieën hadden bij mij een negatieve klank, maar die beginnen na anderhalf jaar die negatieve klank te verliezen.”

Pieksma begon 35 jaar geleden een huisartsenpraktijk in Haulerwijk. Vijf jaar geleden droeg ze de praktijk over en ging ze er verder als waarnemer voor een beperkt aantal uren per week. Ze is bezig aan haar laatste dagen. Woensdag gaat ze met pensioen, donderdagmiddag viert ze dat met een afscheidsfeestje voor haar patiënten. ,,En daarna? Eerst genieten van mijn vrijheid, en ik hoop gauw een nieuwe heup te krijgen. En ik zal me ook nog een beetje in de strijd gooien.”

Lees ook: Huisarts mag blijven ‘preken’ tegen vaccins: ‘It giet wol hiel fier wat se seit, mar se is der frij yn’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf