Hogere straf voor kringloopkopstuk Oosterwolde

De hoofdverdachte (36) in de drugs-, wapen- en mensenhandelzaak rond de Kringloophal in Oosterwolde moet elf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank donderdagmiddag bepaald.

De hoofdverdachten tijdens een eerdere zitting. Illustratie Heleen van den Broek.

De hoofdverdachten tijdens een eerdere zitting. Illustratie Heleen van den Broek.

Zijn rechterhand, een 35-jarige Groninger van Sloveense afkomst, verdwijnt voor 9 jaar achter de tralies. Tegen beide kopstukken in deze zaak, ‘Ultegra’ genaamd, was 10 jaar geëist.

De mannen hielden zich bezig met wapenhandel, mishandeling en uitbuiting. De Oosterwoldiger maakte zich eveneens schuldig aan fraude. Zijn strafblad omvat 24 pagina’s. Hij zat eerder vast vanwege het dumpen en in brand steken van het lichaam van Omar Kourrich. Dat werd aangetroffen op het parkeerterrein bij Ulesprong in Sint Nicolaasga.

De tweede man had geen strafblad voor zaken van soortgelijke omvang in Nederland. Wel werd hij eerder veroordeeld voor witwassen en verkeersdelicten.

Loopjongens

Twee loopjongens, een 36-jarige man uit Beilen en een even oude Groninger die nu in Roosendaal woont, moeten respectievelijk 5 en 4 jaar vastzitten. Zij hoorden onlangs beiden 6 jaar tegen zich eisen. Ze verrichten klusjes tegen kost en inwoning en kregen uitbetaald in shag en cocaïne.

Zo reed de Groninger de tweede man van de groep naar België voor een wapentransactie. In de sporttas zaten onder de zakken Dorito’s 29 handgranaten, TNT en twee automatische vuurwapens. Wekelijks werden zo’n dertig tot honderd wapens verkocht. Die importeerde de organisatie vanuit voormalig Joegoslavië.

De hulpjes werden uitgescholden en mishandeld. Zo beschoten de kopstukken hen met een balletjespistool. Volgens rechter Kees Post ging het hier om ,,kwetsbare mannen. Alleenstaand, dakloos en verslaafd’’. De hoofdverdachte bood hen een woning, werk en eten.

Een 44-jarige Marumer werd veroordeeld conform de eis: 4,5 jaar cel. Hij is tijdens de door de politie opgezette nepwapendeal in Drachten door een lid van het arrestatieteam in zijn been geschoten. Daarmee is bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden. Er volgde een strafkorting van een half jaar.

De politie was bij een zoekactie op het sociale medium Telegram uitgekomen bij de hoofdverdachte. Hij bood daarop een langeafstandswapen te koop aan. Dat ging bij hotel Van der Valk in Drachten voor 3900 euro van de hand.

Twee betrokkenen uit voormalig Joegoslavië draaien voor 3 en 3,5 jaar de gevangenis in. Tegen hen was 5 jaar geëist. Een 37-jarige Hoogevener, werkzaam in de kringloophal, gaat voor 3,5 in plaats van 5 jaar achter slot en grendel.

Het OM wilde de wapenexpert van de groep, een 35-jarige Leeuwarder, 34 maanden vastzetten. De rechtbank kwam uit op 34 maanden met 24 voorwaardelijk met een taakstraf van 240 uur voor de man, een jeugdvriend van de hoofdverdachte.

Jeugddetentie

Een minderjarige verdachte kreeg een werkstraf van 150 uur opgelegd. Dit had het Openbaar Ministerie ook geëist. Er overheen kwam een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden. De jongen was betrokken bij het ophangen van een handgranaat aan een deur in Emmeloord. Ook zwaaide hij op het schoolplein met een nepwapen.

De zwager van de hoofdverdachte uit Oosterwolde werd veroordeeld tot een boete van 1000 euro wegens wapenbezit. De verklaring dat de vrachtwagenchauffeur die nodig had om zich onderweg tegen geboefte te verdedigen, ging er bij de rechtbank niet in.

Vrijspraak was er voor drie verdachten: een 32-jarige man uit Leeuwarden, een 35-jarige Groninger en een 40-jarige vrouw uit Groningen.

De Leeuwarder kwam half februari 2020 voor het eerst in de kringloopzaak, twee weken voordat de groep bij een nepwapendeal tegen de lamp liep. Hij vond er onderdak. Dat hij betrokken was bij illegale praktijken achtte de rechtbank niet bewezen.

Dit geldt ook voor de Groninger. Die had geregeld contact met de tweede man van de organisatie over wapens, maar daar is hij nooit mee gezien. De vrouw is de partner van het Sloveense kringloopkopstuk. Ze zat tijdens de mislukte wapentransactie in de auto, maar zou mogelijk niet hebben geweten van de handelswaar op de achterbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Ondermijnende criminaliteit