Hijsen van regenboogvlag leidt tot motie van wantrouwen in gemeente Ooststellingwerf

Wethouder Esther Verhagen hijst de Progress Flag voor het gemeentehuis in Oosterwolde. De Progress Flag heeft een aangepaste kleurstelling. De vlag is opgebouwd zoals de regenboogvlag, maar heeft vijf nieuwe kleuren: zwart, bruin, lichtblauw, roze en wit. Deze staan voor de transgender gemeenschap en de zwarte en gekleurde LHBTI+’ers. FOTO GEMEENTE OOSTSTELLINGWERF

De raadsfractie van Wij Lokaal dient dinsdagavond een motie van wantrouwen in tegen het college van de gemeente Ooststellingwerf. De reden is dat het college buiten de raad om op Coming Out Day de regenboogvlag heeft gehesen op drie gemeentelijke locaties.
Lees meer over
Ooststellingwerf

In 2016 is door de raad gekozen om niet met de regenboogvlag bij het gemeentehuis te vlaggen, maar om de zogenoemde Flippobrug in Oosterwolde in regenboogkleuren te verven. Hierdoor wordt volgens Wij Lokaal iedere dag uitgedragen dat de gemeente Ooststellingwerf pal staat voor de waarden van LHBTIQ. „Er ging hier een inhoudelijk soms zeer principiële discussie aan vooraf, waarbij iedereen de waarde van de LHBTI-gemeenschap onderschrijft, maar het vlaggen met de regenboogvlag bij het gemeentehuis niet op een duidelijke meerderheid kon rekenen.”

Het college heeft op 9 oktober onder andere op het gemeentehuis de regenboogvlag laten wapperen, volgens de fractie zonder de raad hierover te consulteren. Wethouder Esther Verhagen hees de vlag persoonlijk. Wij Lokaal stelde schriftelijke vragen aan het college, maar die zijn tot op heden niet beantwoord. „Door deze houding geeft het college duidelijk aan geen respect te hebben voor de mening van de raad. Het college is willens en wetens afgeweken van door de raad eerder over deze kwestie ingenomen standpunten.”

Als de raadsfracties nu weer hetzelfde zouden stemmen als in 2016, zou er volgens Wij Lokaal een nog grotere meerderheid tegen het vlaggen met de regenboogvlag bij het gemeentehuis zijn. „Reden temeer om de raad te consulteren over een eventueel veranderd inzicht. Een college dat zijn meerderheid al maanden heeft verloren en dat roept alles samen te doen met de input en meningen van alle raadfracties, laat hier andermaal zien dat dit slechts woorden zijn. In werkelijkheid wordt geregeerd vanuit een machtpositie. Wij Lokaal kan dan ook niet anders dan het vertrouwen in dit college opzeggen.”

Nieuws

menu