Gemeente Ooststellingwerf krijgt jeugdgemeenteraad

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

Eens in de twee jaar wordt in Ooststellingwerf een jeugdgemeenteraad voor één dag georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in die gemeente. Dat heeft de raad dinsdagavond unaniem besloten.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Het besluit is de uitvoering van een motie van de raad uit november 2019. De raad vindt het belangrijk dat de jeugd de politiek leert kennen en dat de jeugd hun mening laat horen. Vanuit de raad komen signalen dat raadsleden vinden dat zij te weinig terugzien in beleidsstukken welke inbreng de jeugd heeft gehad over het betreffende onderwerp. De raad ziet een jeugdraad als een goede manier om de verbinding met de jeugd te zoeken.

De jeugdgemeenteraad voor één dag is een interactieve dag op het gemeentehuis waarbij leerlingen aan de slag gaan met verschillende elementen uit de politiek en het democratisch proces. Er wordt uitgelegd hoe de verschillende rollen van burgemeester, college en raad in elkaar zitten. Hoe het stemmen gaat en wat het belang is van het meedenken en meepraten door de raadsleden in het algemeen en de jeugdigen in het bijzonder.

9.300 euro

Voor de jeugdgemeenteraad is in totaal een bedrag van 9.300 euro beschikbaar gesteld voor twee jaar, plus een nader te bepalen bedrag voor de uitvoering van het winnende idee. De zestien basisscholen wordt verder aangeboden om het interactieve spel Democracity te spelen met de leerlingen van groep 8 en hiervoor wordt jaarlijks een bedrag van 3.750 euro beschikbaar gesteld.

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen, met alle elementen die bij een stad horen: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen en de brandweer bijvoorbeeld. Om het eens te worden over de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving.

Nieuws

Meest gelezen