Fusieperikelen droegen bij aan exodus Ooststellingwerfs Belang

Van zeven raadsleden en twee wethouders in 2018 naar drie raadsleden en slechts één wethouder twee jaar later. Volgens partijverlaters zijn een gebrek aan eenheid en fusieperikelen redenen voor de exodus bij Ooststellingwerfs Belang.

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde.

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

Met het vertrek van Niels van den Berg van Ooststellingwerfs Belang (OB) naar StellingwerfPLUS vorige week zit de meerderheid van de verkozen raadsleden van OB inmiddels ergens anders. Begin juli vertrok Edwin Meijerhof en in september 2018 deden Wolter Slager en Jenny Dolsma dat al, de laatste twee vormen nu de fractie WijLokaal. Allemaal noemden ze bij vertrek het gebrek aan eenheid binnen de fractie als reden.

Ooststellingwerfs Belang werd opgericht in 2005, en was meteen de grote winnaar bij de verkiezingen een jaar later. In 2010 kwam de partij voor het eerst in het college, medeoprichter Sierd de Boer was acht jaar lang de wethouder van de partij. In 2018 leverde OB twee wethouders, Esther Verhagen en Jouke Jongsma. Die laatste vertrok in augustus 2019, hij voelde zich niet thuis in het ambt.

‘Altijd onrustig geweest’

Ooststellingwerfs Belang groeide uit tot de grootste speler in de gemeente, maar mist een duidelijk politiek profiel. Een belangrijk standpunt van de partij is de bestuurlijke zelfstandigheid van Ooststellingwerf. Verder gaat OB er prat op niet vast te zitten aan landelijke standpunten maar per lokaal onderwerp te kijken wat het beste is. OB-fractievoorzitter Henk Dongstra, sinds het begin betrokken bij de partij als raadslid, erkent dat er binnen een lokale partij sneller sprake is van gedoe over de koers. Er zijn meer richtingen binnen de partij en dus ,,haken mensen af als ze het gevoel hebben dat ze niets bereiken.’’ 

Wolter Slager vertrok samen met Jenny Dolsma al in 2018 bij OB en vormt nu samen met haar de fractie WijLokaal. Hij is niet verbaasd over de exodus bij zijn voormalige partij, die hij zelf verliet toen hij fractievoorzitter van OB was. ,,Toen ik opgestapt ben, was er al een interne strijd.” Verjonging binnen de partij was daarbij ook een issue, geeft Slager aan. Over lokale partijen: ,,Er is veel ruimte voor andersdenkenden, daarom is er vaak gedoe. Simon ter Heide, raadslid sinds 2006, eerst als PvdA’er en sinds vorig jaar als eenmansfractie: ,,Het is er sinds ik in de raad zit altijd onrustig geweest.”

Gedoe over fusie

De exodus uit de fractie van OB heeft ook te maken met het plan om de lokale partijen in de raad van Ooststellingwerf samen te voegen. Van den Berg was een van de leden die meedacht over een fusie, waarbij lokale partijen StellingwerfPLUS, Wij Lokaal en Ooststellingwerfs Belang onder één vlag aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 meedoen. Dat dit plan moeizaam gaat, heeft ook met zijn vertrek te maken, licht Van den Berg toe. Om de boel niet verder te laten versplinteren, heeft hij zich daarom ook aangesloten bij StellingwerfPLUS. Er zijn inmiddels elf raadsfracties in Ooststellingwerf.

Over de fusieplannen was Wolter Slager van WijLokaal hoopvol, maar nu ziet hij weinig wil bij Ooststellingwerfs Belang om die plannen door te zetten: ,,We dachten stappen te maken, maar daar zitten toch stoorzenders. Willen jullie het wel echt? De partij is wel aardig afgedwaald.’’

Volgens Bertus Plender, partijvoorzitter van Ooststellingwerfs Belang, is de wil om te fuseren er wel, ondanks het vertrek van Niels van den Berg. Met deze stap van de heer van den Berg wordt het wel moeilijker. ,,Maar we gooien de handdoek nog niet in de ring”, aldus Plender. Van den Berg zegt een fusie nog steeds te zien zitten. Hij geeft aan nog helemaal achter het verkiezingsprogramma van OB te staan.

Mogelijk zakencollege

Er vertrokken deze raadsperiode zoveel fractieleden van OB dat de coalitie zelfs zijn meerderheid heeft verloren. Die meerderheid werd verspeeld sinds Simon ter Heide zich vorige zomer afsplitste van de PvdA, dat samen met OB en het CDA de coalitie vormt. De coalitie steunt nu nog op 8 van de 21 raadsleden.

Toch zetten volgens Dongstra de coalitiepartijen bij het debat over de situatie dinsdag in op een voortzetting van het huidige college. Een zakencollege zoals in Smallingerland is wat Dongstra betreft ook een optie. Dan zijn de wethouders niet gebonden aan een partij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Analyse