Fotografen verstoren kraanvogels met kuiken in Fochteloërveen: 'Jouw plaatje is toch niet belangrijker?'

FOTO HENK MULDER

Natuurmonumenten maakt zich zorgen over het lot van een baby-kraanvogel in het natuurgebied het Fochteloërveen. Er komen zoveel (hobby)fotografen op de kraanvogels af, dat er sprake is van verstoring, zo zegt boswachter Sietske Westerhof.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Er is dit jaar maar één broedpaar, met ook maar één jong. En Natuurmonumenten is daar zuinig op. Het droge voorjaar speelt de vogels parten. Normaal broeden kraanvogels volgens Westerhof op een plek omgeven door water. Dat houdt predatoren, zoals vossen, weg bij de nesten. Maar door de droogte konden die nu zo naar het nest lopen. Uiteindelijk heeft slechts één jong het voorjaar overleefd. Maar ook dat jong is nog kwetsbaar, omdat beide ouders steeds verder naar de rand van het natuurgebied moeten om voedsel zoals libellenlarven of jonge kikkertjes te vinden.

Ondertussen ziet de boswachter ook dat fotografen door het droge gebied steeds dichterbij het kraanvogelkuiken komen. Op sociale media werd daarom al opgeroepen om uit de buurt te blijven. ,,Blijf op paden, hond aan de lijn, loop niet op akkers of in verboden natuurgebied. Het kan toch niet zo zijn dat jouw plaatje belangrijker is dan de veiligheid of het leven van een kraanvogelkuiken?''

„Er zijn echt significant meer fotografen dan anders, misschien omdat mensen meer tijd hebben door de corona-crisis. Maar het heeft duidelijk invloed op de vogels”, vertelt Westerhof. „Ze zijn meer alert op de mogelijke dreiging die uitgaat van de fotografen, dan dat ze bezig zijn met het opvoeden van het jong.”

In 2018 kwamen twee jonge kraanvogels in het Fochteloërveen om het leven omdat ze de ouders niet konden volgen bij het oversteken van de Fochteloërveenweg.

Lees ook | Oppassen op de Fochteloërveenweg: overstekende kraanvogeljongen

Nieuws

Meest gelezen