Proef afsluiten van weg door Fochteloërveen gepland op 1 november. Afsluiting moet natuur beter beschermen

De Fochteloërveenweg.

De Fochteloërveenweg. FOTO RENS HOOYENGA

De weg door natuurgebied Fochteloërveen wordt 1 november bij wijze van proef afgesloten. Dat liet wethouder Gerben But van Ooststellingwerf dinsdagavond weten.
Lees meer over
Ooststellingwerf

Slagbomen van de werkschuur van Natuurmonumenten tot de Bonghaar bij Fochteloërveen moeten ervoor zorgen dat gemotoriseerd verkeer er niet meer langs kan. De maatregel wordt genomen om de natuur in het gebied te beschermen. De weg werd eerder al eens afgesloten omdat er regelmatig dieren worden doodgereden.

De nulmeting is al gaande in alle vier seizoenen gedurende tien tot veertien dagen per meting. Daarom is de afsluiting ook pas 1 november.

Diverse raadsfracties stelden hier dinsdagavond vragen over. De fractie van Ooststellingwerfs Belang: ,,Is er een scenario denkbaar waarbij de afsluiting ongedaan wordt gemaakt?”

De metingen tijdens de experimentele afsluiting van 2,5 jaar bepalen volgens de wethouder daarna of verder wordt gegaan met de afsluiting. ,,Bij dwingende redenen zou je tot een ander inzicht dan afsluiten kunnen komen. Dan moeten we het verkeersbesluit herzien, maar daar gaan we niet vanuit.’’ Diverse fracties zagen ineens in de opmerking van But een nieuwe opening om van de afsluiting af te komen, maar die ruimte is er dus niet. De wethouder benadrukt dat een verkeersbesluit herzien toch echt op z’n vroegst halfweg 2026 zal gebeuren.

Als het aan een meerderheid van de huidige gemeenteraad ligt, gaat de weg helemaal niet dicht. Maar het vorige college heeft het als laatste daad voor het aftreden in 2022 besloten. En omdat het een verkeersbesluit is, ligt de verantwoordelijkheid niet bij de raad. En dat levert veel frustraties op. Simon ter Heide van Lokaal Sociaal Ooststellingwerf: ,,Het was een grote rotstreek van het vorige college.”

Vooral het toenemend verkeer door het dorp Fochteloo is bij diverse fracties een zorgpunt. Daar kwamen dan ook de bezwaren vandaan. Maar de bezwarencommissie vond die inwoners geen belanghebbenden. Dat er door de afsluiting voor het doorgaande verkeer een enorme toename van het verkeer in Fochteloo zal zijn, is volgens wethouder Gerben But slechts een aanname. Eerst maar eens meten dus.

Diverse fracties zouden ook wel graag gemeten hebben wat voor effect afsluiting heeft op onder meer het aantal doodgereden slangen. Dus zou je ook daar een nulmeting van moeten hebben. Dat effect meten is volgens de wethouder de verantwoordelijkheid van Natuurmonumenten.