Brian op de Dijk uit Haulerwijk maakt video's over pesten. Hij baseert zich op eigen ervaring. 'Ik werd bespuugd vanaf de trap'

Brian op de Dijk (29) uit Haulerwijk werd jarenlang gepest op scholen in Stadkanaal, Boven Pekela en Assen. Sinds vier jaar maakt hij films om pesterijen bespreekbaar te maken op school. Deze week maakte hij nieuwe opnames voor de Week tegen Pesten in september.

Brian op de Dijk maakt opnames voor een lesmethode tegen pesten in de Simon van Hasselt-school in Groningen.

Brian op de Dijk maakt opnames voor een lesmethode tegen pesten in de Simon van Hasselt-school in Groningen. Foto: Nienke Maat

Lees meer over
Ooststellingwerf

Op het schoolplein van tienerschool Simon van Hasselt in Groningen staat een club jongeren toneel te spelen. Achter de camera Brian op de Dijk. „Dus jij wil de pauzes met ons doorbrengen”, zegt een van de stoere jongens op het schoolplein. „ Sure, why not? ”, reageert hoofdpersoon Vincent dapper. Op de Dijk breekt de verdere dialoog af. „Jij mag iets meer naar rechts”, ensceneert hij.

Hij maakt een film over groepsdruk in het voortgezet onderwijs. Een thema waar iedere jongere wel tegenaan loopt, zegt Op de Dijk. „Iedereen wil erbij horen. De vraag is: hoe ver ga je erin? Ga je je helemaal aanpassen of blijf je dicht bij jezelf?” Scholier Vincent verliest zich in de video helemaal in de druk door foute vrienden. Hij drinkt alcohol vóór de lesdag en jat een telefoon van een brugpieper. Uiteindelijk krijgt hij – zoals te verwachten – de deksel op zijn neus.

Tot nu toe maakte Op de Dijk op deze manier al zo’n twintig korte films die allemaal over pesten gaan. Deze biedt hij aan op scholen onder de naam P.E.T.S. Het gaat om thema’s als buitensluiten, cyberpesten, grenzen aangeven, uitschelden en zelfs zelfmoord. Scholen kunnen de filmpjes in de klas laten zien om het thema bespreekbaar te maken. Ook gaat Op de Dijk zelf langs op scholen.

Heftige herinneringen

Zelf is de 29-jarige bewoner van Haulerwijk geen onbekende op het gebied van pestgedrag. ,,Het begon al in groep 3 op de basisschool in Stadskanaal. Pesten, want ik had krulletjes, een bril en was dikker dan de anderen. ‘Brian wil je een Lion’, riepen ze dan.” Ook ging de leraar meedoen, vertelt Op de Dijk. Toen hij als 7-jarige uit het klimrek in de gymzaal viel en daar overstuur door raakte, sleurde de juf hem mee en zette hem onder de koude douche. De hele groep keek toe.