Boswachters luiden noodklok: voer geen vossen in Fochteloërveen

Een vos zit afwachtend op de weg in het Fochteloërveen. Foto Natuurmonumenten

Boswachters van Natuurmonumenten deden maandag een even opvallende als dringende oproep aan bezoekers van het Fochteloërveen in het grensgebied van Friesland en Drenthe: stop met het voeren van wilde dieren.
Lees meer over
Ooststellingwerf

De boswachters komen met deze oproep omdat er afgelopen weken een vos in het natuurgebied gedrag bleek te vertonen, dat normaal niet voorkomt bij wilde dieren. Zo zit het beest met grote regelmaat afwachtend op de weg en komt het zonder enige vorm van angst op bezoekers aflopen. Dat deed vermoeden dat het dier wordt gevoerd.

Natuurmonumenten waarschuwt dat vooral niet te doen. ,,Met haar prachtige roodbruine staart lijkt de vos lief en aaibaar, maar het is en blijft een wild dier. Door het voeren gaat de vos niet meer zelf jagen op het normale voedsel zoals knaagdieren, konijnen en insecten, maar zal ze wachten tot er weer wat aangeboden wordt. Uiteindelijk zal de vos mensen niet meer als gevaar zien en daarom te dichtbij komen’’, aldus de boswachters in het gebied in een verklaring.

Gevaarlijke ziektes

Met alle gevolgen van dien. Vossen kunnen voor de mens gevaarlijke ziektes bij zich dragen en uit het buitenland zijn voorbeelden bekend van bijtincidenten. ,,In dergelijke situaties kunnen natuurbeheerders genoodzaakt zijn de vos te doden.’’

De komende tijd gaan boswachters extra toezicht houden in het Fochteloërveen en waar nodig mensen aanspreken.

Nieuws

menu