Belgische politie hoorde Noord-Nederlandse criminelen uitleggen hoe je semtex kunt gebruiken

De bende rond de Kringloophal in Oosterwolde zou wapens en explosieven hebben geleverd aan onder meer een Antwerps drugssyndicaat.

FOTO JILMER POSTMA

FOTO JILMER POSTMA

Leden van de groep doken op in een Antwerps appartement dat na een tip door de Belgische politie in de gaten werd gehouden. Het hing vol met afluisterapparatuur.

Daardoor hoorden agenten de criminelen uit Noord-Nederland aan hun ‘handelspartners’ uitleggen hoe semtex gebruikt moet worden en hoe mobiele telefoons als ontstekingsmechanisme kunnen dienen, meldden ‘goed ingelichte bronnen’ aan de Gazet van Antwerpen .

Volgens de krant klonk het bijna als een YouTube-tutorial: ,,Je moet die draad met dat punt verbinden, dan moet je drie minuten wachten.’’ En: ,,Pas op, niet hier proberen of we vliegen de lucht in.’’

Kringloopgroep

Tegelijkertijd werden in Noord-Nederland de gangen nagelopen van de ‘Kringloopgroep’. ,,Het is geen gezamenlijk onderzoek geweest’’, zegt woordvoerder Bart Olmer van het Openbaar Ministerie. ,,Maar er werd wel informatie uitgewisseld.’’

De Noord-Nederlandse bende is eind februari aangehouden bij een groot onderzoek naar wapenhandel met de Kringloophal in Oosterwolde als epicentrum.

De groep bestaat uit tien verdachten: een man uit Oosterwolde (34), twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon- of verblijfsplaats.

Acht verschijnen er vandaag voor de raadkamer. Twee van hen zullen worden vrijgelaten, onder wie de enige vrouw in het gezelschap.

De 34-jarige man uit Oosterwolde, die de Kringloophal huurde, geldt als hoofdverdachte. Hem wordt wapenhandel, oplichting, mishandeling en/of bedreiging, poging tot doodslag dan wel zware mishandeling en mensenhandel ten laste gelegd. De man had al een imposant strafblad.

Zo kreeg hij twee jaar cel vanwege betrokkenheid bij de Tsjûkemarmoord in 2013. De Oosterwoldiger had het lichaam van de 35-jarige Omar Kourrich vervoerd en verbrand. De deels verkoolde resten werden gevonden op het parkeerterrein bij het strandje Ulesprong aan de A6 bij Sint Nicolaasga.

Lees ook | Veroordeelde Tsjûkemarmoord verdachte in grote wapenhandelzaak

De 43-jarige Marumer werd tijdens zijn aanhouding in zijn been geschoten. Dit gebeurde op het parkeerterrein van het Van der Valk Hotel in Drachten. De man was daarnaartoe gekomen voor een wapenoverdracht. ,,Van der Valk heeft er niets mee te maken’’, aldus Olmer. ,,Daar zijn ze niet geweest.’’

De Kringloophal werd sinds eind vorig jaar verhuurd aan de 34-jarige Oosterwoldiger en zijn 36-jarige maat uit Hoogeveen, eveneens verdachte in deze wapenhandelzaak. De verdachten zitten niet langer in beperkingen.

Advocaat Sonny Janssen staat de 34-jarige Oosterwoldiger bij. Hij hekelt de aanpak van het Openbaar Ministerie rond het onderzoek. ,,Dat doet voorkomen of het er al heel lang mee bezig is, maar komt maar niet met concrete zaken.’’ Zo zouden de stukken ,,verre van compleet’’ zijn. Janssen kondigt aan daarvan ,,een punt te zullen gaan maken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf