Samen met

Museum Dokkum verleent plukrecht moerbeiboom op Markt aan restaurant De Waard van Dokkum

De moerbeiboom met daaronder de netten om de vruchten in op te vangen. Foto Peter Sauermann

Onlangs heeft Museum Dokkum het plukrecht van de moerbeiboom op de Markt verleend aan restaurant De Waard van Dokkum. De boom naast de Sint-Martinuskerk op de Markt is naar verluidt de oudste Moerbei van Europa.
Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

Vorige maand is het oogstseizoen begonnen en zijn groene netten boven de grond opgehangen. Zo kunnen de zwarte bessen makkelijk geoogst worden. Dit proces duurt ongeveer vijf weken.

Medewerkers van De Waard van Dokkum krijgen toegang tot de boom en zijn verantwoordelijk voor het oogsten van de moerbeien. De bijzondere bessen lijken op een vergrote versie van een braam of framboos en smaken zuurzoet. Het is overigens een zachte vrucht die bij aanraking snel sap verliest.

Binnenkort zijn de moerbeien op de menukaart van De Waard van Dokkum te bestellen. Chef-kok Michael Roest gaat de vruchten in diverse gerechten verwerken.

Bovendien is gemeente Noardeast-Fryslân van plan om in het najaar een kloostertuin aan te leggen rondom de boom. Hier zullen verschillende kruiden worden geplant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Nieuwe Dockumer Courant

Nieuws

menu