Samen met

Bartlehiemtocht trekt toppers naar Hallum

Crispijn Ariëns kwam in 2019 juichend over de streep. Hij won de Bartlehiemtocht al drie keer en komt weer naar Hallum om zijn titel in het Open NK te verdedigen. Foto Bram Buruma

Inlineskaters en dan met name de liefhebbers van het duurwerk op wieltjes wacht op zaterdag 20 augustus weer een slijtageslag: het Open Nederlands Kampioenschap rond Hallum. Oftewel de legendarische Bartlehiem Skeelertocht, waarbij de mannen honderd kilometer voor de kiezen krijgen en de vrouwen 66 kilometer moeten rijden. Er zijn bovendien toertochten van 12,5, 21,1, en 42,2 kilometer.
Lees meer over
Nieuwe Dockumer Courant

HALLUM In het open landschap rond Hallum, het roemruchte Bartlehiem, Wânswert en Marrum verdedigt drievoudig laureaat Crispijn Ariëns zijn titel. Hij won in 2019 de laatste editie van het ONK, daarna moest de wedstrijd twee keer worden afgelast vanwege corona. Manon Kamminga, drie jaar terug winnares bij de vrouwen, zal in het startveld van de 33e editie ontbreken: de echtgenote van Gary Hekman - die de wedstrijd ook al won in Hallum - heeft in 2021 een punt gezet achter haar sportcarrière.

,,We willen er na twee jaar afwezigheid gewoon weer iets moois van maken hier in Hallum”, zegt Bram Buruma namens het organisatiecomité. ,,De meeste sponsors zijn het evenement trouw gebleven. Vrijwilligers zijn er ook nog altijd voldoende. Sinds corona is het niet eenvoudiger geworden om de zaken rond te krijgen. Maar we gaan ervoor en kijken er naar uit om hier weer zo veel mogelijk toppers te verwelkomen.”

Aan de start staan bij de mannen verschijnen naast Crispijn Ariëns in elk geval olympisch schaatskampioen Jorrit Bergsma en de complete marathonploeg van Jumbo-Visma met onder anderen Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Robert Post. Ook marathonschaatsers Sjoerd den Hertog heeft winnaar in Hallum in 2018 en tweevoudig winnaar van de marathoncup net als de schaatser Evert Hoolwerf zijn komst naar Hallum al toegezegd.

,,We zijn we nog in gesprek met Bart Swings”, meldt Buruma. De Belgische olympisch schaatskampioen en in 2015 ook al een keer winnaar in Hallum, maakt de hele zomer al korte metten met de concurrentie. De olympisch schaatskampioen op de massastart won vorige maand op skeelers op de Wereldspelen in de Verenigde Staten vijf medailles, waarvan vier gouden. Buruma: ,,Bart Swings komt graag naar Hallum, mits het past in zijn schema. We hebben goede hoop dat hij erbij zal zijn.”

Groenewoud

De kans is groot dat ook Marijke Groenewoud uit Hallum voor eigen publiek aan de start verschijnt, met in haar spoor wellicht haar ploeggenoot en gouddelver van de Olympische Spelen in Beijing, Irene Schouten. ,,Ik doch fansels hiel graach mei yn Hallum”, zegt Groenewoud die zaterdag de cup in de nationale competitie veiligstelde met een overwinning, ,,mar ik ben ôfhinklik fan hoe’t it de komende perioade giet op it iis. Us coach Jillert Anema giet oer it programma. Wy begjinne dizze wike yn Thialf oan in blok fan trije wiken training foar it reedriden. As dat goed rint, tink ik dat ik der op 20 augustus wol by bin yn Hallum.”

De start van de wedstrijd én toertocht zaterdag 20 augustus om 14.00 uur. De toegang is gratis en de wedstrijd is in het centrum van Hallum vanaf een tribune live te volgen op een groot beeldscherm.

Toeren rond Bartlehiem

Tegelijk en op het zelfde parcours dan het Open Nederlands kampioenschap rond het roemruchte Bartlehiem, start op zaterdag 20 augustus in Hallum een vrije toertocht over verschillende afstanden.

Deelnemers starten meteen na de wedstrijdrijders met daarbij onder meer schaatskampioen Jorrit Bergsma en meervoudig nationaal kampioen Crispijn Ariëns om 14.15 uur en rijden dezelfde ronden. Toerrijders kunnen kiezen uit 12,5, 21 en 42 kilometer. Er is in deze tocht ook voor toerrijders tijdregistratie. De route is met pijlen aangegeven. Onderweg is begeleiding en gevaarlijke kruisingen worden beveiligd door Verkeersregelaars. Iedereen mag de toertocht in eigen tempo rijden. Onderweg zijn verzorgingsposten met drinken, versnapering en frui.

Inschrijven voor toertocht kost voor senioren 10,00 euro en voor jeugd (geboren op of na 1 januari 2005) vijf euro. Voorinschrijven voor de toertochten kan t.m. vrijdag 19 augustus 20.00 uur via: www.bartlehiemskeelertocht.nl. Inschrijven kan in Hallum ook nog op zaterdag 20 augustus van 12.00 tot 13.30 uur in mfc Trefpunt. Valhelm is verplicht.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Nieuwe Dockumer Courant

Nieuws

menu