Zwarte asielkatten vinden vaak als laatste nieuw baasje: 'De meeste mensen hebben toch het idee dat ze ongeluk brengen'

Dick. FOTO ELLEN DE REUS

Volgens Wendie Hol (44), eigenaresse van Kattenopvang Bastet in Munnekezijl, blijven zwarte katten vaak als laatste over. Om daar verandering in te brengen, is Stichting Dierenasiels samen met de Staatsloterij een campagne begonnen om ook voor deze dieren een warm thuis te vinden voor de feestdagen, en daarna. Een aantal katten uit opvang Bastet staat model voor de actie.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

,,Uit een nestje kittens blijf ik altijd zitten met de zwarte, ieder jaar weer opnieuw’’, vertelt Hol. ,,De meeste mensen hebben toch het idee dat ze ongeluk brengen en op de een of andere manier vinden ze katten met een zwarte vacht ook minder aantrekkelijk.’’ Voor Hol is elke kat gelijk: ,,Een kat is een kat, kleur maakt niet uit. Het gaat om het karakter.’’

Al sinds 2006 vangt Hol katten op in Munnekezijl. Vooral oudere, gehandicapte en zieke katten vinden bij haar een plekje. Van de 187 katten in Bastet zijn er 20 volledig zwart. ,,Zwart-witte zijn er nog meer.’’

Zwarte katten zitten volgens Hol een half jaar tot een jaar in de opvang te wachten op een nieuw baasje. Terwijl rood-witte, rode en driekleurige katten al na twee of drie maanden een nieuw thuis vinden.

Posterpoezen

In het reclamespotje van de Staatsloterij Oudejaarstrekking brengt het zwarte katje Frummel zijn baasje geluk in plaats van ongeluk, telkens wanneer hij miauwt. Met een aparte pagina op de site van de landelijke organisatie Dierenasiels.com. worden de beestjes extra in de spotlight gezet. Ook hangen er vanaf vrijdag posters in grote steden met daarop foto’s van zwarte katten uit het asiel die nog een thuis zoeken.

Coco, Beer, Jip, Dick en Lenie uit Bastet zijn vijf van deze ‘posterpoezen’. De eerste kat woont al vier jaar in de opvang, de tweede sinds anderhalf jaar en Jip en Dick vanaf juli. Lenie vond onlangs, na vijf maanden in de opvang, een nieuw thuis. Op de posters staan ook dieren uit Dierenasiel Tiel en Hokazo uit Uden. Ze zijn gefotografeerd door een professionele kattenfotografe; Ellen Reus.

Nieuws

menu