Zwarte Piet-activist Afriyie: Snel meer bekend over nieuwe acties

Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet, in de rechtbank tijdens een kort geding tegen de gemeente Leeuwarden. FOTO ANP SIESE VEENSTRA

Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie maakt binnenkort meer bekend over nieuwe acties. Meer wilde de voorman van Kick Out Zwarte Piet maandag niet kwijt na een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De 39-jarige Afriyie en de Stichting Nederland Wordt Beter gingen bij de Raad van State in hoger beroep tegen de gemeente Noardeast-Fryslân die bij de sinterklaasintocht in Dokkum in 2017 bussen met anti-piet-demonstranten terugstuurde. Dat deed de burgemeester met een noodbevel. Volgens Afriyie heeft de burgemeester hem en zijn geestverwanten beroofd van het demonstratierecht.

Een woordvoerder van de burgemeester zei dat het noodbevel juist bedoeld was om de anti-piet-demonstranten te helpen. „Het was niet tegen hen gericht, maar bedoeld om te voorkomen dat er allerlei gespuis zich tussen het publiek zou begeven.”

Er waren volgens de gemeente geruchten dat lieden uit links-anarchistische en rechts-extremistische hoek naar Dokkum zouden komen om de orde te verstoren. Het zou ook gaan om groepen Feyenoord- en Cambuursupporters. Uiteindelijk is de hele demonstratie niet doorgegaan omdat de situatie bij de intocht te gevaarlijk zou worden.

De rechtbank Noord-Nederland vond dat van het optreden van burgemeester juridisch niets deugde. Het was geen noodbevel maar een noodverordening, oordeelde de rechtbank in februari. In de praktijk maakt dat voor de zwarte-piet-activisten niets uit. In beide gevallen zijn ze niet-ontvankelijk. De Raad van State moet beoordelen of die uitspraak overeind kan blijven.

Nieuws

menu