Ymkje Anna de Vries uit Westergeest wint Gratama Wetenschapsprijs

Dr. Ymkje Anna de Vries uit Westergeest heeft De Gratama Wetenschapsprijs 2020 gewonnnen voor haar onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van behandelingen voor depressie en angststoornissen. Foto: RUG

Dr. Ymkje Anna de Vries uit Westergeest heeft De Gratama Wetenschapsprijs 2020 gewonnnen voor haar onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van behandelingen voor depressie en angststoornissen. De prijs wordt ieder jaar door de Gratamastichting toegekend aan een veelbelovende jonge wetenschapper.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De Vries is verbonden aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwettenschappen van de RUG. Ze is opgeleid in de neuro-, klinische en psychosociale wetenschappen, aan drie Groningse faculteiten en aan de University of California.

Volgens de jury hanteert De Vries voor haar onderzoek naar depressies bij jongeren een vernieuwende benadering. Haar proefschrift laat zien dat de effectiviteit en veiligheid van farmacologische behandelingen van angst en depressie, de meest voorkomende psychiatrische stoornissen bij jongeren, worden overschat. Ze toonde aan dat negatieve studies minder vaak gepubliceerd worden dan positieve publicaties.

De Vries wil het prijzengeld van 25.000 euro gebruiken om naar de Harvard Medical School in Boston te gaan. Daar wil ze laagdrempelige interventies bestuderen, die kunnen worden toegepast om studenten weerbaarder te maken voor stress.

Nieuws

menu