Wethouder Noardeast diep door stof over gemeentehuisflater, overleeft motie van wantrouwen

Gemeentehuis Kollum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Gemeentehuis Kollum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het regent excuses vanuit het college van Noardeast-Fryslân over de door de rechter afgebroken verkoopprocedure van het gemeentehuis in Kollum.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

,,We hadden zorgvuldiger moeten opereren’’, gaf wethouder Theo Berends gisteravond tijdens de raadsvergadering toe. Centraal stond de kwestie met het gemeentehuis in Kollum. De verkoop ervan is door de rechter afgebroken, omdat de procedure rammelde. De gunning aan het Kollumer bedrijf Fotocadeau moet nu worden ingetrokken en Noard-east moet een nieuwe verkoopprocedure optuigen.

De kritiek vanuit de raad was spijkerhard. Berends werd door de VVD ,,technisch sterk, maar politiek wat onhandig’’ genoemd. Het college miste volgens de liberalen in dit dossier ,,politieke en maatschappelijke sensitiviteit’’. Actief Links Lokaal (ALL) noemde de verkoop ,,niet professioneel, niet transparant en onzakelijk’’. Johan Talsma van ELP NEF vond dat Berends er een ‘puinhoop’ van heeft gemaakt. De FNP toonde zich teleurgesteld en sprak van ,,krassen yn it betrouen’’.

De voltallige raad kwam met een motie waarin het de gemeente oproept om een ‘totaalplan’ te maken voor de verkoop van het complex. Er moet een heus bidbook komen, en experts van buiten de organisatie moeten Noardeast gaan helpen met het ‘vermarkten’ van het voormalige gemeentehuis van Kollumerland.

Als staartje kreeg Berends van ELP NEF ook nog een motie van wantrouwen aan zijn broek. Die kon daarnaast enkel op steun van ALL rekenen.