Werkstraffen voor 17-jarige jongens die zich schuldig maakten aan cybercrime

FOTO ARCHIEF LC

Twee 17-jarige jongens uit Mûnein en Dokkum die zich schuldig hebben gemaakt aan cybercriminaliteit, zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen van 30 uur plus 30 uur voorwaardelijk.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Tytsjerksteradiel

De twee hebben vanaf februari herhaaldelijk ddos-aanvallen uitgevoerd op twee (game)servers. Er werd gebruik gemaakt van een zogeheten booter-website: een website waar tegen lage prijzen krachtige ddos-aanvallen konden worden aangekocht. Het motief was volgens de rechtbank dat de jongen uit Mûnein diverse malen was geweerd van de servers.

Met de ddos-aanvallen wilden de jongens de beheerder ‘terugpakken’, stelde de rechtbank. De jongen uit Mûnein heeft zich ook schuldig gemaakt aan identiteitsfraude: hij had op naam van de beheerder van de website maaltijden besteld. Van dit feit werd de Dokkumer vrijgesproken.

Beide verdachten zijn vrijgesproken van het belagen van de beheerder, ze zouden onder meer diens adresgegevens openbaar hebben gemaakt. Belaging is een zogenoemd ‘klachtdelict’: voor er aangifte wordt gedaan moet het slachtoffer specifiek aangeven dat hij of zij wenst dat de verdachte strafrechtelijk wordt vervolgd. Dat was niet gebeurd, waardoor het Openbaar Ministerie in deze zaak niet-ontvankelijk was.

Bij de jongen uit Mûnein had de politie bovendien niet aangegeven dat hij het recht had om te zwijgen voordat hij zijn wachtwoordgegevens prijsgaf. Dat is een vormverzuim. Dat en het feit dat de zaak alweer zo’n anderhalf jaar oud was, nam de rechtbank mee als strafverminderende omstandigheden. De kans op herhaling werd als laag ingeschat. De rechtbank stelde in het vonnis „dat een ieder zich achter de computer veilig hoort te voelen”.

Nieuws

menu