Weer protest tegen Dokkumer brugplan: 'Zo zien wij straks door de bruggen het bolwerk niet meer'

Andermaal houdt een brug de gemoederen in Dokkum bezig. Lokale historici gruwelen van plannen voor een brug tussen het Harddraverspark en de monumentale bolwerken.

Van links naar rechts: Warner B. Banga (namens Stichting Historia Doccumensis), Ger Heeringa (namens Museum Dokkum), Jan Buwalda (namens Stichting Oud Dockum) en Nico Douma (namens Historische Vereniging Noordoost-Friesland).

Van links naar rechts: Warner B. Banga (namens Stichting Historia Doccumensis), Ger Heeringa (namens Museum Dokkum), Jan Buwalda (namens Stichting Oud Dockum) en Nico Douma (namens Historische Vereniging Noordoost-Friesland). FOTO MARCEL VAN KAMMEN

,,Wij willen de gemeenteraad vragen, nee zelfs smeken om de karakteristieke bolwerken van Dokkum met rust te laten en niet een ‘historische blunder’ te maken.’’ Drie historische organisaties en Museum Dokkum tekenen in een brief protest aan tegen de plannen die Noardeast-Fryslân heeft voor een loopbrug van het Harddraverspark naar het Oosterbolwerk. Het idee is onderdeel van de grootschalige aanpak van het Harddraverspark, waarmee zo’n 5,5 miljoen euro gemoeid is.

De Historische Vereniging Noordoost-Friesland, de stichting Historia Doccumensis, de stichting Oud-Dockum en het Museum Dokkum zien dat niet zitten, schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad. Volgens hen tast zo’n brug het historische karakter van de binnenstad aan. ,,Onze binnenstad is gaaf en vrijwel ongeschonden door de eeuwen heengekomen. Daar is een reden voor. Toen andere steden in de ‘geest der vernieuwing’ besloten vestingwerken af te breken en er grachten mee te dempen, had ‘arm Dokkum’ daar simpelweg het geld niet voor. De armoede van toen is nu onze rijkdom!’’

Eind 2019 maakten de historici ook al bezwaar tegen een plan voor een brug tussen de vernieuwde parkeergarage aan de noordkant van de stad met de bolwerken. En naar verluidt zijn er ook plannen voor een brug vanaf de Stadswerf. ,,Zo zien wij straks door de bruggen het bolwerk niet meer.’’

‘Tijdwinst minimaal’

De historici plaatsten een enquête op een lokale nieuwssite en op Facebook, met de vraag of men voor of tegen ,,extra loopbruggen naar de bolwerken’’ is. Daarop kwamen binnen 24 uur ruim vijfhonderd reacties binnen - de overgrote meerderheid tegen. Volgens de uitgesproken bioboer Sjoerd de Hoop is de tijdwinst die met een dergelijke brug gewonnen wordt minimaal.

De gemeente stelt evenwel dat de brug meer een ‘beleefbrug’ moet worden, waarbij onder andere gekeken is naar het Drentse Boomkroonpad. De brug is volgens wethouder Esther Hanemaaijer een belangrijk fundament onder het plan. ,,Zonder brug is het draagvlak minder’’, stelde ze vorige week in een raadsdebat. Over het ontwerp voor de brug is nog niks besloten, benadrukt een woordvoerder desgevraagd. Wel zou het een hoge brug moeten worden.

De resultaten van de enquête worden volgende week tijdens de raadsvergadering bekend gemaakt. Dan besluit de raad over het Harddraverspark.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân