Wateroverlast door stortbuien in Friesland

Stortbuien veroorzaken zondagochtend in het noordoosten van Friesland veel wateroverlast. Daarbij gaat het onder meer om ondergelopen kelders en straten die blank staan.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Achtkarspelen
Dantumadiel
Tytsjerksteradiel

Het water zakt gestaag. Er is veel schade in Noordoost-Friesland, zo meldt Brandweer Fryslân. Er worden nog steeds kelders en viaducten leeggepompt.

Het KNMI meldt dat de buien in de loop van de ochtend Friesland verlaten, maar dat in de middag in het hele land enkele stevige nieuwe onweersbuien ontstaan. „Bij de buien kan lokaal hagel voorkomen en kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden”, aldus het KNMI.

Tenten en caravans op camping Klein Zwitserland in Sumar zijn zondagmorgen vol water te komen staan door de zware regenval. De brandweer is bezig om het water van het veld te pompen.

Door de hevige regenval is het aquaduct bij Harlingen aan het vollopen. de politie heeft één rijbaan afgezet. Het verkeer kan met gepaste snelheid voorzichtig onder het aquaduct rijden.

In Surhuisterveen is de kelder van een café onder water gelopen. Ook een deel van een stoep is weg gezakt verderop in de straat.

Door de wateroverlast wordt op een deel van verzorgingshuis Sikkemahûs in De Westereen geëvacueerd naar een hogere verdieping. Volgens de brandweer stond de volledige benedenverdieping blank.

Een deel van het dak van een bedrijf aan de Beatrixstraat in Buitenpost is ingestort. De hevige regenval bleek te zwaar voor het dak. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Nieuws

menu