Wat gebeurt er straks met het voormalige gemeentehuis in Kollum? Het staat te koop voor 1,6 miljoen euro

In Kollum wacht men in spanning af wie de nieuwe eigenaar van het voormalig gemeentehuis wordt. De belangrijkste koper lonkt ook naar Achtkarspelen.

Het voormalige gemeentehuis in Kollum.  FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het voormalige gemeentehuis in Kollum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Wat gebeurt er straks met het voormalige gemeentehuis in Kollum? De monumentale villa Westenstein, samen met het begin deze eeuw nieuw gebouwde gemeentehuis, staan te koop voor 1,6 miljoen euro. Belangrijkste gegadigde voor de gebouwen is het Kollumer bedrijf Fotocadeau.nl. Het bedrijf was lang als enige geïnteresseerde in onderhandeling met de gemeente Noardeast-Fryslân, toen de gemeente toch ineens voor openbare verkoop ging. ,,You can’t always get what you want’’ reageerde woordvoerder Erie Dam toen namens Fotocadeau.nl.

Volgens Dam heeft Fotocadeau zich door de ommezwaai van de gemeente niet uit het veld laten slaan. ,,Ik denk dat ze zich volgende week alsnog als geinteresseerde melden.’’ Tegelijkertijd is het bedrijf ook nog in gesprek met buurgemeente Achtkarspelen over een mogelijke verhuizing. Struikelpunt voor Fotocadeau (ruim 100 werknemers) is mogelijk de oplevering van het gemeentehuis: delen ervan zegt Noardeast pas in 2023 te kunnen vrijmaken voor de nieuwe eigenaar. Het gebouw wordt nu nog gebruikt voor ambtenarenhuisvesting en raadsvergaderingen. Daarvoor wordt op termijn het gemeentehuis in Dokkum uitgebreid. Tot die tijd kan een nieuwe gebruiker niet in het Kollumer pand trekken, en dat terwijl Fotocadeau nu al flink uit zijn jasje groeit.

Een vertrek van Fotocadeau uit Kollum zou een pijnlijk verlies zijn

Een vertrek van Fotocadeau uit Kollum zou een pijnlijk verlies zijn voor Noardeast en Kollum in het bijzonder. Als over een paar jaar de laatste ambtenaren naar Dokkum zijn vertrokken zouden daarmee twee grote werkgevers uit het voormalige Kollumerland verdwijnen.

Steun

Plaatselijk Belang Kollum schreef al een brief aan Noardeast waarin ze hun steun voor Fotocadeau uitspreken. Een uitbreiding van het bedrijf zou ,,ruimschoots’’ compensatie betekenen voor het vertrek van de gemeentelijke arbeidsplaatsen. ,,Een buitenkans in onze ogen en wij juichen deze van harte toe!’’, schrijven zij aan burgemeester en wethouders. ,,Met name op het gebied van werkgelegenheid biedt het bedrijf nu en in de toekomst veel arbeidsplaatsen aan inwoners van Kollum en omstreken. Een dergelijke kans moeten we als Kollum niet laten lopen.’’

Een bezorgde inwoner van Kollum heeft in een brief aan de gemeente kanttekeningen geplaatst bij de openbare verkoop. Volgens hem is de advertentie ,,richting Fotocadeau’’ geschreven, en is het volgens hem de bedoeling dat Fotocadeau het gebouw in handen krijgt. De Kollumer denkt dat omwonenden industrie op die plek niet zien zitten.

Ook de ondernemersvereniging juicht een deal van de gemeente met Fotocadeau toe, schrijven zij aan burgemeester en wethouders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân