Wankele schoorsteen steenfabriek afgetopt omwille van restauratie

Het weghalen van de radiaalstenen waaruit de schoorsteen is opgebouwd, moet verplicht handmatig. FOTO JAN SPOELSTRA

De schoorsteen van de monumentale steenfabriek in Oostrum is te wankel om hem helemaal te behouden. De bovenste 14 meter wordt eraf gehaald.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Eigenaar Jan Smeeing uit Soest laat foto’s zien: de ongeveer 42 meter hoge pijp uit 1872 of 1873 zit vol scheuren. ,,Het bedrijf dat de schoorsteen zou restaureren dorst na een paar weken niet verder.’’ De reden: hij bewoog te veel.

,,We hebben er alles aan gedaan om hem in de oorspronkelijke staat te houden’’, zegt Smeeing. Maar de schoorsteen was te slecht om in zijn geheel te kunnen blijven staan. In overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Adema Architecten en de gemeente Noardeast-Fryslân werd besloten dat de 14 meter boven ‘de kraag’ eraf moest.

Tweede schoorsteen

Dat scheelt een gewicht van 40 ton. Het resterende deel van de schoorsteen wordt vervolgens gerestaureerd, waarna er weer een stuk van 7 meter bovenop geplaatst wordt. Het onderste deel wordt tijdens de werkzaamheden bij elkaar gehouden met stalen banden en 26 sjorbanden.

Het weghalen van de puntige radiaalstenen waaruit de schoorsteen is opgebouwd, moet verplicht handmatig. Ze mogen ook niet afgevoerd worden van het terrein. Met de overblijvende exemplaren wordt een tweede schoorsteen op het terrein in ere hersteld, van 8 meter hoog.

‘Recreatief erfgoedcentrum’

De steenfabriek van Oostrum geldt als een belangrijk stuk industrieel erfgoed. Vastgoedman Smeeing wil er een ‘recreatief erfgoedcentrum’ van maken, waarin kleinschalige bedrijvigheid gekoppeld is aan de museale waarde van het complex aan het Dokkumer Grutdjip.

Behalve de schoorsteen, worden ook de ringoven en drie haaghuizen, waar vroeger stenen lagen te drogen, gerestaureerd. Hiervoor is 3 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Op het terrein kunnen over een paar jaar ongeveer tien creatieve bedrijven ruimte huren. Ook zijn er plannen voor enkele appartementen, een jachthaven en horeca.

Nieuws

menu