Rechter Leeuwarden boos op gevangenis Almelo en eist actie

Het drugslab in Wânswert. Foto: Politie

Rechter Kees Post was dinsdagochtend klaar met de gevangenis in Almelo. Het duurde maar liefst een uur voor hij contact had met een verdachte, die daar vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een drugslab in Wanswert.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

Verzuchtend dat ,,de urgentie van het werk van de rechtbank niet altijd lijkt door te dringen tot PI’s’’ belde Post meermaals met Almelo. Hij maande personeel tot het ondernemen van actie. ,,U kunt toch wel een gedetineerde en een telefoon bij elkaar brengen? Zo moeilijk is dat toch niet?’’, klonk het. Uiteindelijk lukte het. Om half twaalf kon de zitting van start.

De 64-jarige man uit Almere blijft vastzitten, zo besloot de rechtbank. Ook al zei hij thuis nodig te zijn om zijn zieke vrouw te helpen. Doordat zijn kinderen geld schuiven, kan hij net rondkomen. Vanwege zijn penibele financiële situatie achtte de rechtbank het recidivegevaar groot.

Het tot stand brengen van een verbinding tussen een rechtbank en een verdachte in een gevangenis blijkt geregeld problematisch. Vanwege coronamaatregelen wordt er zo weinig mogelijk met gedetineerden gereisd. Zij zijn vaak via een beeldscherm tijdens een zitting aanwezig.

Lees in het liveblog hieronder het verloop van de rechtszaak terug.

Nieuws

menu