Vogelhandelaren uit Twijzelerheide en Kollumerzwaag krijgen boetes voor bezit van 'wilde' vogels

De Europese scharrelaar. Foto: Shutterstock

Twee vogelhandelaren zijn maandag door de economische politierechter veroordeeld tot geldboetes voor het voorhanden hebben van ‘wilde’ vogels, zoals bijeneters, scharrelaars, strandlopers en oeverlopers.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân
Achtkarspelen

De verdachten, een 33-jarige inwoner van Twijzelerheide en een 36-jarige inwoner van Kollumerzwaag, kregen boetes van respectievelijk 250 en 1000 euro. De rechter legde aan de mannen ook nog eens 250 en 1000 euro voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar. Vogelliefhebbers en –handelaren mogen alleen vogels die in het wild voorkomen houden als ze kunnen aantonen dat ze de vogels zelf hebben gekweekt.

Dat kan door middel van pootringen, die tot een paar dagen na de geboorte aangebracht kunnen worden. De eigenaar van de vogels moet zelf bewijzen dat hij de dieren eigenhandig heeft gekweekt. De namen van de verdachten doken op in een veel groter onderzoek naar illegale vogelhandel, genaamd dossier ‘Huismus’.

Met vier scharrelaars op Schiphol

De Kollumerzwaagster werd in augustus 2019 aangehouden op Schiphol bij de overdracht van vier scharrelaars. Twee scharrelaars waren te herleiden naar de Twijzelerheidster.

Die kon niet aantonen dat hij de vogels zelf had gekweekt, constateerde de rechter. Op de tenlastelegging van de andere verdachte stonden meer vogels. De rechter sprak hem vrij van een deel van de beschuldigingen. Hij werd wel veroordeeld voor het voorhanden hebben van de twee scharrelaars, twee strandlopers en twaalf oeverlopers.

De rechter hield er rekening mee dat de zaken oud waren. Beide verdachten zijn eerder veroordeeld. De Kollumerzwaagster kreeg in juni vorig jaar, ook van de economische politierechter, een boete van 400 euro omdat hij vijf dode vogels die hij niet mocht hebben in de vriezer had liggen. Het ging onder meer om een geprepareerde ijsvogel een havik en een ransuil. De man uit Twijzelerheide kreeg in 2009 een rechterlijke boete omdat hij zeven ijsvogels had. De ijsvogel is een beschermde vogelsoort.

Nieuws

menu