Vijfhonderd jaar oude palen onder stadsbrouwerij Dokkum aangetroffen

Eikenhouten funderingspalen uit 1541 in Dokkum. FOTO FRANK VAN DIJK

Bij het uitdiepen van de kelder van Stadbrouwerij Bonifatius in Dokkum zijn eikenhouten funderingspalen uit 1541 aangetroffen.
Lees meer over
Noardeast-Fryslân

De fundering zou daarmee stammen van voor de grote stadsbrand, die in 1572 tijdens de Waalse Furie een groot deel van de Dokkumer binnenstad in de as legde.

De palen kwamen in oktober al aan het licht bij proefboringen voor het verdiepen van de kelder, vertelt Frank van Dijk van Stichting Dockumer Biergilde. De vondst werd niet direct bekendgemaakt, onder meer omdat er aanvankelijk zorgen ontstonden over de stabiliteit van de muren.

In 1541 gekapt

De twee palen konden namelijk niet teruggeplaatst worden. Van Dijk: ,,Toen is het eerst allemaal gestut met dwarspalen, om de wanden weg te drukken.’‘ Inmiddels ligt er een betonnen vloer in de uitgediepte kelder, met langs de wanden een rand van 60 bij 60 centimeter. Daardoor is de constructie weer boven alle twijfel verheven.

Aanleiding om de vondst nu naar buiten te brengen was de uitslag van het onderzoek van Paul Borghaerts, deskundige op het gebied van historisch bouwhout. Hij heeft vastgesteld dat de palen afkomstig zijn van in 1541 gekapte bomen. Dit betekent volgens hem dat ze kort daarna geplaatst moeten zijn, omdat er grote houtschaarste heerste in die tijd. Voor funderingen werden geen tweedehands palen gebruikt.

Klein museum over bier in kelder

Op zich is het niet bijzonder dat er zulke oude palen onder een pand in een historische binnenstad zitten, zegt Borghaerts. Maar het komt betrekkelijk weinig voor dat er gegraven wordt onder oude gebouwen, waardoor ze niet vaak tevoorschijn komen. Uit Borghaerts’ onderzoek bleek verder dat de boom uit het westen van Duitsland kwam en dat hij 63 jaar oud was toen hij werd gekapt.

Van Siebe van Sijen van Adema Architecten, die betrokken is bij de verbouwing, begreep Van Dijk dat de palen zeer waarschijnlijk tot de originele fundering van het pand behoren. Het bouwjaar ervan is niet bekend, maar funderingen bleven bij verbouwingen doorgaans gespaard.

Van Dijk is blij met de vondst van de palen, die deel uitmaken van de geschiedenis van Dokkum. De kelder onder de stadsbrouwerij werd juist uitgediept om er een klein museum over de geschiedenis van het bier in Dokkum in te beginnen. De twee palen krijgen een plekje in de expositie, zegt Van Dijk. Het museum gaat open zodra de coronamaatregelen ten opzichte van de horeca versoepeld worden.

Nieuws

menu